Björn Fries förvillar allmänheten

Med anledning av den så kallade nyheten att en del politiker (i det här fallet Fredrick Federley) provat narkotika så hade Studio Ett i P1 en debatt om narkotikalagstiftningen i eftermiddags. Inbjudna var regeringens narkotikasamordnare Björn Fries, vänsterpartistiska riksdagsledamoten Alice Åström och Frihetsfrontens Henrik Alexandersson. Debatten kan höras på Sveriges Radios website (Under blocket 17:00-17:45).

14:40 in i inslaget säger Björn Fries följande:

[…] Alltså, det finns ju mycket jag vill kommentera. Det här är en socialpolitisk fråga. Vi vet att de unga människor som testar narkotika idag, som tack och lov har blivit avsevärt färre än tidigare, är unga människor som mår dåligt. Ja, det är det. […]

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har andelen unga som någon gång provat narkotika stigit stadigt sedan 1988, då det blev kriminellt att vara påverkad av narkotika. Sedan 2002 har en måttlig minskning skett bland mönstrande, men 1988 var andelen mönstrande som någon gång provat narkotika 5% och 2004 var andelen omkring 15%. Är det minskningen från 17% (2002) till 15% som Björn Fries menar, eller hittar han bara på?

Andel som provat narkotika 1988-2005

Niklas Dougherty har gjort en bra presentation av de data som CAN har på området: Repressiva narkotikapolitiken har nått vägs ände.

Uppdatering: Jag kikade runt på CANs website och hittade ett annat diagram, där även 2005 finns med. Andelen mönstrande ligger på ungefär 14% så en liten minskning har skett sedan 2004. En ännu intressantare sak med diagrammet är hur statistiken såg ut innan 1988.

Andel som provat narkotika 1971-2005

Diagram nummer 25 i rapporten Drogutvecklingen i Sverige 2006.

Intressant.se
Andra bloggar om: , , ,

4 tankar kring ”Björn Fries förvillar allmänheten

 1. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har andelen unga som någon gång provat narkotika stigit stadigt sedan 1988, då det blev kriminellt att vara påverkad av narkotika.
  ————————–

  Det är snarare så att det stigit sedan slutet av 80 talet då en ny drog boom introducerades med extacy och ravekulturen.

  Denna i sin tur pushades i sin tur hårt av knasliberalerna som ett led i ”frihetskampen”.

  Knasliberalerna har i det sammanhanget haft sämma roll som drogvänstern på 60 och 70 och talet.

  Finfina traditioner.

  Ökningen beror inte på förbudet utan på marknadsföring.

  Dock kommer den precis som på 70 talet att plana ut när profeterna blir gubbar och käringar och inte längre utgör förebilder för dom nya generationerna.

 2. okej, nu undrar vi: 1) när får man börja se fotobevis från din fina kamera? 2) blev det något teleobjektiv? vad kostar det och var handlar du?

 3. Bildbevis kommer snart. Sitter i Kalmar och leker politiker just nu, men när jag kommer hem så kanske lite bilder kommer upp. Telezoom har jag inte köpt än men har kollat på några (70-300) för 2000-3000.

Kommentarer är stängda.