En telefonintervjuares bekännelser

Jag är en telefonintervjuare. Just det, det är jag som ringer dig när du äter, kollar på Allsång på Skansen eller nattar barnen.

Här följer några råd till dig som blir uppringd av mig:

 1. Om du inte vill svara på några frågor, säg det. Säg inte ”ring nån annan dag” eller ”Jag har inte tid just nu” om du inte menar det. Annars läggs ditt telefonnummer in i kön igen.
 2. Om du är med i NIX-Telefon, läs på ordentligt vad det innebär. På websidan för NIX-Telefon kan man läsa följande:

  […] Spärren hindrar således inte samtal för enkäter, marknadsundersökningar, samhälls-
  information, politiska kampanjer, religiös upplysning eller liknande. Du kan därför få sådana samtal även om Du spärrat Ditt telefonnummer i NIX-Telefon.

  Att raljera över att man minsann är med i NIX och att man därför begår ett fel för att man ringer upp är alltså ingen bra idé.

 3. Om intervjuaren berättar hur lång tid intervjun kommer ta utgår personen från att man inte tar flera minuter på sig per fråga, utan att man funderar en kort stund över lämpliga alternativ, och inte blir långrandig över t ex en ja/nej-fråga.
 4. Om du undrar vem som är uppdragsgivare och intervjuaren inte vill berätta det, så beror det med största sannolikhet på att projektledaren anser att svaren blir färgade (medvetet eller omedvetet) av att man som intervjuperson vet vem som har beställt undersökningen.
 5. Om du inte vill lämna ut uppgifter om hushållets inkomst: Det är offentliga uppgifter som vem som helst kan få tag på via Skatteverket. Företagen använder det bara för att kunna se inkomstrelaterade beteendetendenser.
 6. Släng inte på luren så fort intervjuaren sagt sitt namn. Det finns flera möjliga orsaker till att ett samtal bryts plötsligt; batteriet kan vara slut (mobil eller trådlös), luren kan ha lagts på av misstag (många telefoner har en alltför lättåtkomlig av/på-knapp), eller så kan det vara tekniskt fel hos den som ringer upp. I dessa fall ringer man ofta upp igen för att säkerställa att det inte var just någon av tidigare nämnda anledningar till att samtalet bröts. Då störs du under en längre tid än om du bara säger ”nej tack, jag är inte intresserad”.
 7. Om du sitter och äter: Om inte intervjuaren har pratat med dig tidigare, och du berättat när du brukar äta, kan han/hon omöjligen veta när just du sitter vid matbordet. Det finns ganska många människor i det här landet, och de flesta äter inte samtidigt.
 8. En del undersökningsföretag (bland annat det jag arbetar för) betalar för vissa typer av undersökningar. Det kan till exempel röra sig om provsmakning av läsk eller taco-såser, som oftast tar mindre än en timme och ger några hundralappar. För gruppdiskussioner betalas ett par hundra kronor för en timmes diskuterande om ett visst ämne.

Den här listan kommer uppdateras efterhand som jag stöter på fler missförstånd i den här branschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *