Sätt upp en Tor-server

Tidigare skrev jag en guide om hur man använder Tor. Nu är det dags att beskriva hur man sätter upp sin egen Tor-server, eller nod. Den här guiden riktar sig till Windows-användare. Om man vill veta mer om hur Tor fungerar och vad en nod är, kolla här.
Innan vi börjar: En viktig sak att komma ihåg är att man inte måste ha sin dator på dygnet runt för att kunna vara med. Katalogservern märker ganska snabbt om en nod har försvunnit, och tar bort din dator från listan över tillgängliga noder.

 1. Till att börja med: Installera Tor enligt guiden ovan.
 2. Öppna filen torrc som kan nås från Start-menyn –> Program –> Tor. Om den av någon anledning inte finns där, kolla C:\Documents and Settings\[ditt användarnamn]\Application Data\tor\.
 3. Lägg till följande i slutet av filen:
  Nickname [namn]
  Address [ip-nummer eller domännamn]
  ContactInfo [namn] <namn AT server dot com>
  ORPort 9001
  ExitPolicy reject 66.35.250.151:*,reject 66.35.250.150:*,
  BandwidthRate [hastighet] KB

  Så här ser det ut hos mig:

  Nickname swordsman
  Address 81.186.252.150
  ContactInfo Tor-admin <tor AT folin dot nu>
  ORPort 9001
  ExitPolicy reject 66.35.250.151:*,reject 66.35.250.150:*,
  BandwidthRate 20 KB

  Nickname: ett namn för att identifiera servern. Ska vara unikt för Tor-nätverket, så välj något som du tror att ingen annan har.
  Address: datorns ip-nummer eller domännamn. Om du har en router, gå till routerns administrationssida och kolla där (Leta efter Status, WAN eller liknande). Har du ingen router, utan har kopplat din dator direkt till ett nätverksuttag i väggen, öppna kommandoprompten (Start-menyn –> Kör… –> Skriv ”cmd” och klicka OK. I fönstret som öppnas, skriv ”ipconfig” och leta efter ”IP-adress”. Om du har ett dynamiskt ip-nummer, kolla upp DynDNS.
  ContactInfo: ett namn på någon att kontakta, följt av en e-post-adress konstruerad som ovan.
  ORPort: Det portnummer som andra Tor-noder ska kontakta dig på. Måste inte vara 9001, men det är det som är standard. Om du har en router/brandvägg, se till så den släpper igenom anslutningar på den port som du väljer. Se routerns manual för mer information. Avsnittet kan heta ”Virtual Server” eller liknande.
  ExitPolicy: Slashdot har haft problem med attacker via Tor så om du har konto där lägg till den här raden, så riskerar du inte att din dator blir bannad på Slashdot.
  BandwidthRate: Den hastighet som du vill upplåta åt Tor. Anges i kilobyte/sekund, inte kilobit/sekund. 20 KB är minimum.

 4. Starta om Tor. Det kan göras via TorCP, som har en ikon i Windows task-bar.
 5. När du har startat om Tor kommer programmet kontrollera om porten (ORPort) du angav är åtkomlig utifrån. Det kan ta upp till 20 minuter. Om du ser ett meddelande i loggen (Kolla TorCP) som lyder Self-testing indicates your ORPort is reachable from the outside. Excellent. så har allting gått bra. När detta är gjort, kommer programmet ladda upp en beskrivning av servern till server-katalogen. På den här sidan kan du leta efter din server (sök på ditt nickname) för att kolla att det verkligen funkar.
 6. När du har haft igång servern ett tag och vet att det funkar (öppna kommandotolken och skriv ”netstat -a”. Om du har en massa anslutningar till datorer över hela världen, och inte har några andra program igång som använder internet (icq, msn, mail osv) så är det ett gott tecken), skicka ett mail till tor-ops@freehaven.net med ”[New Server] <namnet på servern>” som ämne och följande information i mailet:
  Det namn du valde på din server (Nickname).
  Innehållet i filen fingerprint som finns i samma katalog som torrc (antagligen C:\Documents and Settings\[ditt användarnamn]\Application Data\tor\).
  Vem du är, så teamet bakom Tor kan kontakta dig om det skulle vara några problem.
  Vilken anslutningshastighet (BandwidthBitrate) som servern kommer ha.
 7. Valfritt: Gå med i or-announce som är en mail-lista med meddelanden om nya releaser mm. Jag har inte fått något mail därifrån än, så den är väldigt skonsam mot mail-kontot.

Precis som den förra guiden, är detta i huvudsak en översättning och sammanfattning av informationen på Tors website. Kolla där för fler detaljer, men tveka inte att kommentera här om det är något som är otydligt så ska jag försöka åtgärda det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *