Så här kommer du igång med Tor

Som jag kortfattat nämnde tidigare kan man genom att använda Tor surfa anonymt. Ingen utom du själv (och din motpart naturligtvis) vet vem du kommunicerar med.

Att installera Tor på en dator med Windows:

 1. Börja med att ladda hem Tor. Tor finns i ett paket tillsammans med TorCP (en kontrollprogram för Tor) och Privoxy (en proxyserver). Versionen som jag använde för att skriva den här guiden är Tor 0.1.0.15, TorCP 0.0.4, och Privoxy 3.0.3. Installera Tor med standardinställningarna (installationssökvägen kan du ändra om du vill).
  Uppdatering 060108: Den senaste version av Tor/TorCP/Privoxy-paketet kan man få tag på här.
 2. Starta programmen. Privoxy är som standard inställt på att filtrera hemsidor för att blockera annonser och vissa typer av javascript med mera så om en del sidor inte visas som du förväntar dig testa att inaktivera det (här kan man luras att tro att man inaktiverar Privoxy, men det är alltså filtreringen man stänger av) och se om det blir någon skillnad.
  Aktivera eller inaktivera
 3. För att ställa in så att datorn använder Privoxy, öppna Internet-alternativ i Kontrollpanelen. Klicka på Anslutningar, och sedan LAN-inställningar. Under Proxyserver, klicka på Avancerat. I rutan för HTTP, fyll i ”localhost” som adress och 8118 som port. Klicka även i rutan ”Använd samma proxyserver för alla protokoll”.
  Proxy-inställningar
 4. Om du använder Firefox (som jag verkligen rekommenderar) så finns det ett tillägg som heter Switchproxy. Om du har version Firefox 1.5 kan du hämta Switchproxy här, för äldre versioner finns det att hämta på Mozillas website.
  Uppdatering 061212: Det finns ett ännu smidigare tillägg till Firefox numera (funkar med både version 1.x och 2.x) som heter Torbutton. Det hittar du här. Då kan du hoppa över instruktionerna gällande Switchproxy.
 5. När du installerat Switchproxy, starta om Firefox. Du borde nu ha ett extra verktygsfält med proxyinställningar. För att lägga till möjligheten att använda Privoxy med Firefox, klicka på Add. Välj Standard, döp inställningen till Tor eller vad du vill. Fyll sedan i inställningarna precis som vi gjorde via Kontrollpanelen:
  Inställningar för Switchproxy
 6. För att använda Tor slutligen: Välj Tor i listan i Switchproxy-panelen och klicka apply. Klart!

Det här är egentligen mest en svensk sammanfattning av informationen som finns på installationssidan för Tor och Switchproxy.

Om det finns oklarheter påpeka dem gärna, så ska jag försöka reda ut dem.

Andra bloggar om: , , ,

87 tankar kring ”Så här kommer du igång med Tor

 1. Åh vad bra! 🙂 Jag har bara nyligen suttit och kollat efter och läst litegrann om Tor men inte kommit så långt att jag laddat hem det ännu. Nu när jag snubblade in på denna guide så dröjer det nog inte så länge innan jag installerar det. Finns det någonstans man kan se vad man visar för ip utåt? Så att man ser att det fungerar…

 2. Några tips om hur man får det att fungera om man sitter bakom en ADSL router som agerar brandvägg?

  Får det inte riktigt att fungera, och Google hittar inga som haft liknande problem..

 3. Är det bara jag eller går det helt gaaaaaalet långsamt att surfa nu. Har gjort precis som du skrivit. Använder själv Firefox 1.5 och visst går det att ladda sidor.. men.. det tar åratal…

 4. Sebastian: Det beror på att det inte är så många som driver noder än. Inom kort ska jag lägga upp en guide som beskriver hur man själv sätter upp en nod för att hjälpa till. Jag kör det själv just nu, på samma dator som den här bloggen ligger på.

 5. Undrar samma sak som Wille. Har inte testat men är intresserad av hur det funkar när man sitter bakom en adsl rauter/brandvägg. Hoppas dom har lite mer info på hemsidan kanske.

 6. Jag har gjort guiden, men whatismyip.com ser mitt ip i firefox, men inte i IE. Jag har switch proxy igång och kör tor proxyn.. hjälp nån?

 7. Gustav: Funkar det att surfa med firefox? ser inställningarna ut exakt som på bilden på switchproxy-konfigurationen, dvs är SOCKS v5 valt också? Om du kollar Privoxy-loggen (har ett P i en ring som ikon i windows task-bar) och använder firefox, uppdateras loggen då?

 8. Vilka rader ska man t abort i Privoxy för att den inte ska blocker Java och banner mm. Jag blir inte klok på filter filen.

 9. Om du använder Windows, så ska det räcka med att inaktivera Privoxys filter-funktion. Högerklicka på status-ikonen och se till så ”enable” inte är valt.

 10. Din kommentar var inte riktigt relevant för det här inlägget. Flyttar det till Anonym.OS-inlägget istället. /Johan

 11. När jag surfar med min Firefox 1.5. provat med whatismyip.com och funnit
  att två olika ipnummer när jag sätter på och stänger av Tor proxyn.
  Då är väl välkorrekt inställt eller!?

  Är osäker för att jag harr trott att Tor totalt ska dölja ens ip nummer.

  Annars fungerar bra nu , jag lär sig mer och mer om ? Den berömda segheten
  som när man använder Tor. Händer sällan för mig.

  Tack Johan för din guid som hjälp mig (och andra) att komma igång med Tor!

 12. Per: det är helt rätt! IP-numret som olika websiter rapporterar är det som den sista tor-noden man passerar har. Den ändras dessutom då och då, så om du kollar whatismyip.com när du har använt Tor ett tag kommer den antagligen ha ändrats.

 13. Kaj: har du gjort precis som jag beskrivit i guiden? Är både torcp och privoxy igång? om du högerklickar på ikonen för torcp i statusraden, står det att Tor är startat?

 14. Har problem med att ”proxyn avvisade anslutningen”. Testade att installera om och då funkade det men efter ett tag hände samma sak igen. Några idéer?

 15. Dennis: om du använder ett ftp-program som har stöd för proxies så ska det funka. Hur man ställer in det kan skilja sig en del åt mellan olika program.

  I FlashFXP går man in på Options–>Preferences–>Connection. Där kan man sedan ställa in proxyn precis som jag beskrivit i guiden. Välj Socks 4A.

 16. Hej Johan!
  Tack för ditt svar! Jag ställde frågan innan jag hade testat mig fram 😉 Upptäckte att Filezilla fungerade utmärkt för detta ändamål..

  Mvh

 17. hej johan – tack för ditt jobb

  när jag surfar fram till en sida så ändras namnet från ” Tor ” till ” None ” i rutan där det står Proxy: – hur kommer det sig ? – har Tor stängt av sig då ?

  detta sker varje gång – jag får hela tiden gå upp och klicka om till Tor

  är tacksam för lite hjälp mvh håkan

 18. Håkan: Klickade du på ”Apply” efter att du valt Tor i Switch Proxy-panelen? Inställningen sparas inte om man inte gör det.

 19. hej johan – jag väljer Tor – klickar på applay – men så fort jag besöker en sida så växlar det om till None igen – jag väljer Tor igen och klickar på applay besöker en ny sida – samma sak igen – none dyker upp – ska inte Tor vara aktiv permanent efter att man lagrat första gången –

 20. En sak som vore intressant att ha är ShowIP nere i statusbaren på Firefox. Jag har lagt in detta program, det är praktiskt tänkte jag för att veta hur vilken IP-adress man har för tillfället. Det dyker upp en IP-adress nere till höger, som ändras emellanåt, dock är den aldrig samma som den som visas i ex. whatismyip.com, och ingen av ip-adresserna är min riktiga. Vet du eller kanske någon annan vad detta beror på ?

  Mvh
  Dennis

 21. Löste det. Trodde att man fick se vilken IP-adress man hade för stunden, men visade sig att det var IP-adressen för sidan man besöker. Kan iofs vara intressant ändå. Inte meningen att spamma din blogg så radera inläggen om du anser att de stör.

  Mvh
  D.

 22. Linda: Javisst! Det spelar ingen roll vilken leverantör man har. Testa att installera, och fråga gärna igen om du stöter på problem.

 23. Måste säga att det är en givande guide.. fungerar mycket bra. Kan man ställa in DC++ så att det också använder sig av tor? hur gör man det? (adsl + mjuk brandvägg)

 24. Pontus: testa att Gå in i settings/Connection settings i DC++. Istället för att välja active mode, välj SOCKS5 proxy, och fyll i localhost och 9050. Jag vet inte om det funkar, men det kanske gör det 🙂

 25. Luis: jupp, det är en av de saker man uppnår med Tor. Det ser ut som om man sitter vid en annan dator (och annan internetleverantör) än man faktiskt gör, och trafiken är krypterad, vilket innebär att utomstående inte kan läsa vad man skickar eller tar emot.

 26. Hej!
  Jag kör med TOR och har Mozilla Firefox sosm webbläsare. Problemet med det är att varje gång när jag på nytt startar upp så får jag ställa in proxy TOR i switchproxy i moxilla samt gå in på inställningar i mozilla å ställa in att det ska ansluta till internet via manuell proxy( har ställt in precis som det står i förklaringen) annars ställer den automatiskt in att den ska direktansluta till internet. hur ska jag göra för att inte behöva ställa in det varje gång? Vill att den ska spara mina inställningar i swtchproxy och att den ska ansluta till nätet med manuell proxy och inte direktansluta till nätet.

  mvh Sandra

 27. Sandra: jag har inte hittat någon lösning på det, men du behöver bara ändra på ett ställe, dvs om du aktiverar switchproxy så behöver du inte ändra i firefox egna inställningar (tools–>options–>connection settings) utan det räcker med att välja Tor i switchproxy-fältet och klicka apply så ska det vara klart.

  /Johan

 28. Hej! Du har en fin informativ sida Johan. Jag kör tor-0.1.1.18-torcp-0..samt tilläg torbutton för FireFox 1.5.0.2. Router och mjukvarubrandvägg typ Panda
  ***
  När jag provar med Firefox vid olika tillfällen bler det naturligtvis olika IP-adresser men vid test med Shields UP https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2 där man testar portarna blir det också olika resultat såsom blandade färger blått o grönt och enstaka röda på de olika portarna.

  Jag kan blockera Internetlinan genom att trycka på blockera Nätverksanslutning med Panda Platinum Security 2006 och det borde ju betyda att Faktiskt även mjukvarubrandväggen fungerar. Vad har du för tankar om detta Johan, kan det vara större risk för Hackare eller att man deltar i fildelning utan vetskap ??? Jag vill gärna höra din komentar !

  testet gjordes med bara några minuters mellanrum.

  Jag är novice när det gäller Proxy

 29. Att man får olika resultat när man testar Shields UP! beror antagligen på att den Tor-noden man har som exit-point, dvs den sista krypterade noden, har de portarna öppna.

  Brandvägg bör man ha vare sig man krypterar sin trafik eller inte. Brandväggen skyddar ju mot andra saker än vad Tor gör. Kryptering, brandvägg och antivirus behövs allihop.

 30. Hej Johan

  Fungerar inte med DC++, har provat alla möjliga inställningar..
  ps bara testa lite, med anknytning till Pontus..

 31. Tack Johan för svaret på min fråga. Kör nu Tor och SwitchProxy o det fungerar jättbra…

  Ha det gott o tack för bra informativ sida

  MVH
  J-O

 32. Hej!
  Ett problem jag har upptäckt är att även om man kör mha Tor så går det att se ens IP-adress. Pga (efter vad jag hört) en bug i Java, kan man se IP-adressen ändå. Någon som har en enkel lösning på detta, förutom att slå av Java ?

  mvh

 33. Hur pass säker är egentligen tor?
  Förstår jag det här rätt så krypterar den bara.
  Men med en router med inbyggd hårdvarubrandvägg så kan du ju också ställa in exakt vilket ip du vill ha utåt för den krypterar också trafiken utåt.
  Sen så finns ju ett litet användbart program som heter Pearguardian som blokerar myndigheter & filmbolag.

 34. Peter: Om du ställer in ett annat ip-nummer i din brandvägg än vad din internetleverantör vill att du ska ställa in kommer det inte funka speciellt bra, eller alls. Vad menar du med att brandväggen krypterar trafiken? För att det ska vara någon poäng med kryptering måste datan dekrypteras någonstans, och där kan den också läsas. Poängen med Tor är att datan krypteras och skickas mellan ett antal Tor-noder på internet, som inte vet vilket ursprung eller slutdestination informationen har.

  Vidare baseras säkerheten i Peerguardian vad jag förstår på att programmet har information om vilka ip-serier som vissa myndigheter och företag har. Ändras dessa, eller om de använder någon form av proxy, kommer de inte att blockeras.

  Om man inaktiverar Java (som jag beskrev i kommentaren ovanför din) så är Tor tämligen säkert. Jag har inte hört om någon säkerhetsbrist förutom Java-problemet.

 35. Installera NoScript, finns här. Nackdelen med att inaktivera Java/javascript är att visa siter inte kommer funka som de ska. NoScript låter dig välja vilka siter som ska ha tillåtelse att använda java/javascript.

 36. hej! tack för din utmärkta guide! nu visade det ju sig ändå att nya tor versionen var mycket lätt att installera! Skönt med någontoing på svenska! Läste här nedan att det kunde vara ide att avinstallera Java för att öka tors säkerhet… Gäller detta även för den senaste versionen?
  Sedan undrar jag även om du vet om det finns något sätt att få tor att gå på typ d c o bittorrent (bitcomet) o sånt o isåf hur? eller har du nåt annat program att rekommendera för det? (primedius t ex)
  tack på förhand! m v h

 37. Det finns inga tekniska hinder för att använda dc eller bittorrent med Tor, men pga hur Tor och torrent-protokollet är konstruerat kommer man inte få någon bra hastighet. Vad gäller Java så är det ingenting som går att komma åt genom att ändra i Tors protokoll, den svagheten kommer alltid finnas. Installera Noscript (länkat ovan) om du vill undvika den risken.

  Det är förresten ännu enklare att installera Tor numera: Ny info

 38. ok, tack för det! men vet du då någonstans där det finns beskrivet hur jag får tor att associeras med bit torrent programmet resp dcklienten då? eller kan du själv säga hur man gör?… har letat o letat men ej funnit något….
  m v h

 39. jooo… beskrivning fanns ju inte för många program, särskilt inte dc-klienter eller toorentprogram… och ack så krångligt – men tack ändå!

 40. Hej

  Jag laddade ned Tor för ett tag sen. Men jag tyckte det gick för segt och avinstallerade det. Tyvärr, för min del, gick inte somliga program tillbaka till sina ”normala” beteenden. (Även fast jag ändrat tillbaka inställningarna till sina ursprungliga lägen).
  För att ge ett exempel på ett sådant problem kan jag ta dc++. Kommer bara upp ”connecting”, men det börjar inte ladda.
  Hoppas du, eller någon annan vet vad problemet kan vara..

 41. Johan: Har du kollat så att inte Privoxy eller någon annan proxy-programvara är igång (och att dc++ inte är inställt på att använda proxy)? Kolla också port-inställningar och sånt i brandvägg eller router.

 42. Hej

  Jag laddade ner Tor och det fungerar utmärkt. Men min nya ”fejk” -ip blir ju alltid slumpmässigt utvald. Finns det någon möjlighet att påverka detta och själv kunna välja om man vill utge sig för att komma från Tyskland, Angola eller w/e…?

  Hoppas på svar mvh. Johan II

 43. Johan nr2: Nej, det går inte att välja. För att kunna göra det måste du använda en proxyserver som är belägen i det land du vill utge dig för att komma ifrån. Jag har ingen lista på öppna proxyservrar, men googla på ”open proxies list” eller liknande så kanske det dyker upp något.

 44. Du får välja en av servrarna och skriva in den i fältet för proxy i firefoxs eller internet explorers nätverksinställningar. Tänk dock på att du tappar krypteringen när du gör så.

 45. För torrents fungerar den inte alls, har jag förstått? Eller (jag menar min anonymitet vid fildelning)?

  Tja den är annars bra men jag har en del frågor obesvarade (och det verkar som det mesta här skrevs för några år sedan…)

  När jag har Tor igång fungerar det ej att se video från U-tube. Google krånglar ofta (inte alltid, trots exakt samma sökfras?) Finns det något snille som vet hur man kommer till rätta med detta?

 46. Yngve: På grund av hur Tor är konstruerat så är det inte lämpligt att använda Tor för tunga applikationer, som fildelning. Belastningen på systemet blir väldigt hög och hastigheten ytterst långsam.
  Kolla in Pings blogg för lite mer info och länkar.

 47. Tjena tjena, min fråga äro hur säkert är TOR egentligen? Har kollat upp lite möjligheter som DOLD.se RELAKKS m.m hur står sig tor mot dessa o vad är skillnaden, förutom att TOR e gratis:)
  Är man så säker man kan bli eller det e lite si o så med det. Skriv gärna tillbaka till mig om du orkar, tack för fina inlägg o guider.

 48. Tricky: Jag har inte superkoll på dold.se och relakks, men jag har för mig att de bara är proxy-tjänster med kryptering mellan din dator och deras proxy. Svagheten är att administratörerna av dold.se och relakks skulle kunna veta vem du är och vilken data du har skickat. Eftersom Tor använder flera olika noder där ingen vet var datan kommer ifrån eller vart den ska till slut (förutom den första, som vet var datan kommer ifrån, och den sista, som vet vart datan ska).

 49. Men hur vet jag att det fungerar, kollar jag först det ip jag har nu o kollar sen igen när TOR är installerat?
  Man får väl ett annat ip eller nått…….vill bara veta om det e lönt att använda! eller leta annat:)

 50. Länkarna för att hämta programmen funkar inte:( o jag vet inte riktigt vilken version av vad jag ska hämta…………help, please:)

 51. 1. kan man vara inne på en sida och det står ingen ip adress där det ska stå elller stängs hela sidan ?
  2.ska man skriva sitt ip här? jag försökte med att göra en länk men den sidan ligger nere . men på 3:bilden står 127.0.0.01 typ (jag har ochså så) ska jag skriva in min som e ************** . program jag använder e vidalia ,privoxy och sen i högra hörnet står det tor enabled .vida är en en grän lök och det menas att tor är ansluten .hur gör man en bild som man ser utan att klicka på en länk.

 52. Får följande fel medelnade när jag installerar Tor enlight guianden, HLÄLP NÅN!
  jan 15 22:10:04.787 [Varning] Error creating directory ”C:\\Documents and Settings\\\304garen\\Application Data\\tor”: Invalid argument
  jan 15 22:10:04.787 [Varning] Failed to parse/validate config: Couldn’t access/create private data directory ””C:\\Documents and Settings\\\304garen\\Application Data\\tor””
  jan 15 22:10:04.787 [Fel] Reading config failed–see warnings above.

 53. Problemet kan vara att du har svenska tecken i användarnamnet (Ägaren). Testa att skapa ett nytt användarkonto och kör installationen där. Fungerar det då så vet du i alla fall vad problemet är.

 54. Hej jag har provat tor nu i några dagar men

  jag får samma ip nummer hela tiden när man går in på typ whatsmyip eller dittip m,m fast att jag har gjort enligt guiden

  vad kan det va för fel

  tack

 55. Hejsan!

  Jag har installerat tor men hos mina föräldrar så ändras ip adress men hemma hos mig det gör det inte, jag har comhem och föräldrarna har genom telefon jack.
  Så vad jag göra för att de ska ändras?

Kommentarer är stängda.