Boktips

Just nu håller jag på att läsa Globalia av Jean-Christophe Rufin. Den är som en kombination av 1984 och Du sköna nya värld, två böcker som jag tycker mycket om. I upplägget iallafall, jag har inte kommit så långt än. Det jag kanske kan invända mot så här långt är just att den kanske inte tillför så mycket nytt. Får se hur den artar sig. Igår kväll läste jag ett stycke som kanske förklarar hur Tomas Bodström resonerar:

”Globalia, där vi har lyckan att leva”, kungjorde psykologen, ”är den fulländade demokratin. Det står var och en fritt att handla. Dock har människor en naturlig benägenhet att missbruka friheten, det vill säga att göra intrång på andras. Det största hotet mot friheten är friheten själv. Hur kan då friheteten försvaras mot sig själv? Genom att garantera allas trygghet. Trygghet är lika med frihet. Trygghet är lika med beskydd. Beskydd är lika med övervakning. Övervakning är lika med frihet.

Andra bloggar om: ,