Förbjudet att lägga upp egna låtar på interwebben

Expressen skriver om att nån kille som heter Magnus har gjort en skiva som släpps om några månader, men hans manager har redan lagt ut låtarna på hemsidan. Trevligt initiativ, men ajabaja, det är inte tillåtet enligt Expressen:

Trots att det är flera månader tills Magnus Bäcklunds skiva släpps var låtarna utlagda på hans hemsida. Något som strider mot upphovsrättslagen.

Det kan ju vara så att Magnus inte har skrivit sina låtar själv och därför inte har upphovsrätten till dem. Eller så är han med i Stim:

Överlåtelse av upphovsrätt
Upphovsrätt kan överlåtas eller upplåtas helt eller delvis. Som ett exempel på upplåtelse kan nämnas anslutning till Stim som innebär att en upphovsman upplåter framförande- och mångfaldiganderätt på Stim/NCB. Ett annat exempel är förlagsavtal som tecknas mellan en upphovsman och ett musikförlag. (min fetstil)

Musik på hemsidor är förbjudet, även om det är din egen.

En tanke kring ”Förbjudet att lägga upp egna låtar på interwebben

  1. Jo, så är det… Suck.
    Jag fick gå ur STIM för att jag vill dela med mej av mina visor under creative commons.
    Den där monopol-marknaden är inte klok. Somliga tror att tonsättare har sin egen upphovsrätt – men det har man inte som medlem i STIM eller om man skrivit under nåt skivkontrakt… Det ger till följd att jag som gillar idén med utbyte – blir utestängd från musikbranschen. Som idealist så kan jag ta det – men hur många riskerar det? Musikmonopolet sätter grova käppar i hjulen för de artister som VILL dela med sej av sin musik. Det blir antingen/eller – antingen ofri medlem, eller fri och utanför. Om jag skulle sjunga för publik, så är arrangören skyldig att betala avgift till STIM – även när jag inte är medlem där – och det går till medlemmarna. Så skruvat är monopolet… Jag fattar inte hur det kan vara lagligt… Det borde inte vara tillåtet att skriva över sin upphovsrätt på någon annan!

Kommentarer är stängda.