Studenter och jobb

Den som lyssnade på Studentfokus på Radio AF innan idag kunde höra mig ha en kort debatt med Vänsterns Studentförbunds ordförande Carolina Lindkvist om studenters försörjning på sommaren. Jag blev hastigt inbjuden ungefär 35 minuter innan sändning så jag var inte riktigt förberedd, men jag tror mina åsikter gick fram iallafall. Ämnet var Fredrik Reinfeldts uttalanden i Svt:s Agenda i söndags (som jag missade). Frågan var om studenter ska kunna få A-kassa på sommaren eller om studenter är för lata för att söka jobb. Reinfeldts uttalande lät lite som att han tyckte att bara studenter anstränger sig lite så får man jobb. Carolina Lindkvists åsikt var å andra sidan att studenter borde få A-kassa, för att slippa ansöka om socialbidrag (om man inte får något jobb).
Min åsikt: Reinfeldt borde se till så att de hindrande regler som finns för studenter att jobba och tjäna pengar (fribeloppsgräns, höga skatter för låginkomsttagare, LAS) försvinner. A-kassan ska användas som en försäkring för arbetande som blir arbetslösa och inte användas som en försörjning för studenter som inte kan få jobb.

Intressanta bloggar om: , , , , , ,

3 tankar kring ”Studenter och jobb

 1. Alla studenter kan inte få tag på jobb till sommaren!

  Studenter som har a-kassa ska straffas genom att få betala den högre (arbetsavgiften) trots att de endast har lån.
  Min egna a-kassa ska ha av mitt eget csn-lån 345 kr/månad, 4128 kr/år för en försäkring som jag inte får nyttja om jag blir arbetslös.

  Ja! Det är bra att studenter jobbar, men a-kassan är ju en omställningsförsäkring som ska fungera om den arbetslöse saknar jobb.
  Är studenter något under vanliga människor? Dvs. dom får diskrimineras på arbetsmarknaden? Det blir ju så befängt att om man inte hittar jobb så tvingas man till socialen. Dvs. du blir tvungen att gå på socialbidrag även om du har 200 dagar kvar av din a-kassa, fast med studerande-arbetsavgiften idag måste studenten utförsäkra sig för att överleva. Det innebär mera utslagna och desperata på arbetsmarknaden. Dessa är bara några delar som bör belysas i detta fall. Missundsamhetssnacket klär dig inte!

 2. Jag är själv en av de som skulle kunna få A-kassa under sommaren om jag inte hade fått sommarjobb.
  Som jag sa innan: A-kassan är en försäkring för de som jobbar och blir av med sitt jobb, inte ett försörjningssätt för de som inte får tag på ett jobb.
  A-kassesystemet blir bara ännu mer urvattnat om man ändrar definitionen av a-kasseberättigad från ”nyligen blivit arbetslös” till ”kunde inte få tag på ett jobb”.
  Vad är socialbidragsystemet till för enligt dig?

  Jag vill poängtera att jag inte på något sätt är på Fredrik Reinfeldts sida i den här frågan. Det finns en massa hinder (några nämndes ovan) som skulle kunna underlätta anställning av studenter om de togs bort. Det är hindrena som är problemet, inte A-kassan.

 3. Så jag som blivit av med mitt jobb och studerar för att komma tillbaka till arbete ska alltså bli av med min a-kassa? eller förvägras ersättning för att jag gjort ett val att aktivt söka mig ur arbetslösheten? Ditt resonemang haltar betänkligt på den biten!

  På de andra resonemanget håller jag fullständigt med dig! Jag själv känner mig diskriminerad för att jag studerar, och tror det är många som gör det med mig.

  Vi har trots allt en så utsatt situation med studier upp över öronen. Att sedan lägga av en stor del av denna tid till arbete är svårt, allra helst veckorna innan tentorna då det blir många inlämningar etc.

Kommentarer inaktiverade.