Go home!

Fackförbundet Byggnads lanserade i juni en bok om problemen som finns med att skumma utlänningar kommer och tar hederliga svenskars jobb. ”Jobbtrafficking – så skapas en ny underklass” är namnet. Jag hade missat publiceringen av boken och det var inte förrän Magnus Andersson skrev om den som jag noterade det. Jag är kanske inte rätt målgrupp heller. Byggnads försöker genom att blanda in ordet trafficking i sammanhanget få oss att tro att lettiska byggarbetare i Vaxholm egentligen är slavar som skulle må bättre i sina hemländer om Sverige förbjöd utländsk arbetskraft.
Till skillnad från Hans Tilly och Byggnads så tror jag (med siffror från Världsbanken i ryggen) att fri rörlighet för arbetskraft är ett av sätten som fattigdomen i världen kan minskas på. Förutom märkliga slutsatser av de exempel Byggnads använder i boken – där flera av fallen uppstått på grund av hårda regleringar som uppmuntrar till fusk och lagbrott – så är retoriken något man kunde vänta sig av Sverigedemokraterna.

På sidan 44 i boken står:

Att få till stånd en social tillväxt där människorna bor eller i deras närområde är den stora utmaningen, inte att fattiga människor flyttar till rika delar av världen där de riskerar att utgöra kärnan i en ny underklass. Invandring av välutbildade från fattiga länder är betänklig och bör pareras med biståndsinsatser så att vi inte bedriver intellektuell utsugning

Jämför sedan med Sverigedemokraternas invandringspolitiska program, antaget 19:e maj 2007:

Det finns också en överhängande risk för att utvandring av förhållandevis duglig arbetskraft från fattiga länder dränerar dessa länder på behövlig kompetens, vilket allvarligt kan hota dessa länders ekonomiska och sociala utveckling. Ett betydligt mer effektivt och rättvist sätt att hjälpa människor i nöd är att sätta in hjälpen i krisområdenas närhet.

Det vore smakligt om Byggnads i stället för att ragga medlemmar och sympati via isolationistiska idéer arbetade för att ändra de restriktiva reglerna om arbetskraftsinvandring och rörlighet på arbetsmarknaden. Det skulle i större grad gynna de som Byggnads säger sig värna om.

Andra bloggar om: , , , ,

6 tankar kring ”Go home!

 1. I en debattartikel i Aftonbladet den 9 oktober försöker ordföranden i Centerns ungdomsförbund Magnus Andersson att koppla ihop Byggnads med Sverigedemokraterna. Åter igen visar det sig att Centerpartiet har förvandlats från ett folkrörelseparti till ett nyliberalt parti för Stureplanshögern. Sorgligt.

  Den som vet någonting om Byggnads och arbetarrörelsens historia vet då också att vi alltid har arbetat med internationell solidaritet. Precis som framgår av citatet ur vår bok om Jobbtrafficking, som Magnus Andersson ondgör sig över, är vi övertygade om att alla människor har rätt till drägliga arbetsvillkor villkor i sitt hemland. Det är detta som är internationell solidaritet.

  Den som orkar ta reda på fakta vet också att många människor kommer till Sverige och blir grovt utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden. Man får inga eller väldigt låga löner, får sova på cementgolv, tvingas sanera asbest utan skyddsutrustning, blir hotade.

  Det senaste året har problemen med jobbtrafficking uppmärksammats flera gånger i massmedia. Bland annat i stora reportage i Aftonbladet, TV4 och Sveriges radio. Det är alltså ett allvarligt, uppmärksammat reelt problem. Att förringa denna exploatering av utländsk arbetskraft är en skymf mot dessa utnyttjade människor. När centerpartiets ungdomsförbunds ordförande försöker att förminska detta problem begår han just en sådan skymf mot våra utländska kollegor.

  Magnus Andersson väljer att sprida dynga och koppla ihop oss med Sverigedemokraterna. Varför kan man undra. Jo därför att Centerpartiet i sin iver att vara det mest nyliberala partiet vill misstänkliggöra Byggnads. Det viktigaste för Magnus Andersson och centern är att den fria marknaden ska råda och då gör det inget att människor blir utnyttjade.

  Det är tråkigt att ledande företrädare i centerpartiet inte ser den verklighet som finns i Sverige idag. När Stureplanscentern står och dricker färgglada drinkar i innebarerna på Stureplan bryr de sig väldigt lite om hur polackerna har det som får sova på kalla betonggolv i hotellbygget bredvid.

  Matz Larsson, kommunikationschef Byggnads

 2. ”En liberal är en person vars intressen inte är hotade”

  Willis Player sa det. Är dina intressen hotade? Tänkte väl inte det heller. Återkom när de varit det så man kan ta dig på allvar, borgargrabben.

 3. Eriksson, jag lär för närvarande kinesiska ingenjörer som tjänar en fjärdedel av min lön att göra samma jobb som jag. Jag förlorar på det. Alla andra i hela världen tjänar på det. Mer än jag förlorar. Samma sak händer överallt. Det tjänar vi alla riktigt mycket på.

  Jag är liberal. Du är ond. Och dum.

 4. Den dagen som Byggnads använder vår retorik, den dagen blir jag byggnadsarbetare… det vill säga aldrig. Detta är bara mycket osmaklig, snaskig och billig guilt by association från er nyliberaler. Jag kan ha respekt för både Byggnads gamla nationella solidaritet, och centerpartiets gamla politik samt delar av dess nya politik om ökad företagsamhet, men detta är bara ett stort bottennapp. Sluta använda sd, och dessutom felaktigt, som ett slagträ i debatten!

 5. Matz: Tråkigt att du väljer att klipp-och-klistra kommentarer på alla bloggar som nämner er tragiska bok. Att kommentaren mest består av fåniga insinuationer som att Stureplanscentern är samma sak som Centerpartiet (eller CUF för den delen, som Magnus Andersson faktiskt företräder) och att man inte bryr sig om polska arbetare är än mer tragiskt. Det är just för att vi bryr oss om de polska arbetarna som vi väljer att debattera mot Byggnads.

  Nicklas: Ett mycket märkligt citat. Jag kämpar för att andra ska få samma rättigheter som jag själv. Jag tycker att det är liberalt och det hotar inte mina intressen. Du verkar anse att man inte ska arbeta för andra människors rättigheter, det är svårt att tolka citatet på något annat sätt.

Kommentarer är stängda.