Hur tänkte du nu, Maria?

Maria Wetterstrand på Sidan 4 i Kvällsposten idag:

Om vi ska bedriva en seriös småföretagarpolitik behöver vi välja att satsa pengarna där de gör störst nytta och leder till så lite krångel som möjligt. Just därför är det så mycket bättre med generella regler som gäller lika för alla företag. Oavsett affärsidé eller sektor.

Punkt 11 i Miljöpartiets förslag till valmanifest som släpptes idag:

Vi vill få tjänstesektorn att växa genom att sänka momsen inom en rad branscher. Det blir billigare att reparera trasiga saker, äta på restaurang, gå till frisören och att laga cykeln. Hållbar konsumtion av tjänster måste stimuleras och vi vill ta ett första steg under mandatperioden.

Uppdatering: sänkningen av moms på tjänster ska gälla alla företag, trots formuleringen i valmanifestet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 tankar kring ”Hur tänkte du nu, Maria?

 1. Frågan är väl snarare hur sjutton du tänker? Hur menar du att en sänkt tjänstemoms står emot generella regler som gäller lika för alla? Momsen gäller lika för alla, det utgår jag ifrån att du är medveten om.

 2. Tomas: Jag är för sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt moms, men jag är ännu mer för enkla regler (som Maria pekar på i debattartikeln). Som nybliven företagare börjar jag precis få koll på mina rutinåtgärder vid bokföring och liknande. Men så fort det är ett specialfall får jag googla en bra stund eller ringa skatteupplysningen för att få veta vad som gäller.

  Formuleringen i valmanifestet antyder att momsen skulle differentieras. Om så inte är fallet har jag missuppfattat andemeningen i texten. Jag hävdar dock att skrivningen i så fall är missledande och att ert förslag då är bättre än vad ni får det att framstå som.

  Att kalla en sänkning av arbetsgivaravgifterna upp till ett visst belopp för generella regler tycker jag dock är att vrida ordentligt på betydelsen av ordet generell. Ni är för en särskild skatt på alkoläsk också. Är det en generell skatt på alkoläsk? Hur specifik kan man vara och ändå vara generell?

 3. Samma text här som på facebook? Latmask.

  Nåväl, det verkar onekligen som att hela detta inlägg beror på att du misstolkat valmanifestet, nämligen till att du trodde att momsen skulle ”differentieras”, vad du nu menar med det (momsen är ju redan differentierad, i tre steg).

  Vidare kan jag undra lite hur du kunnat missförstå. Punkten i valmanifestet talar om hela tjänstesektorn och i flera mediekommentarer som jag har sett kommenterar språkrören detta ytterligare.

  Så det känns märkligt att du beskyller Mp för detta, när du drar slutsatser utan att ha researchat ordentligt.

  I vilket fall som helst så jag utgår ifrån att en rättelse kommer här på bloggen, nu när du fått klart för dig att det var ett missförstånd från din sida.

 4. Tomas: Det är exakt samma invändning från ert håll, varför ska jag skriva olika svar?
  Jag skriver ju rakt ut att jag misstolkat den punkten i valmanifestet.
  Med momsen menar jag i det här fallet momsen för tjänster. Det är ju tjänster vi pratar om, eller hur?

  Punkten handlar om tjänsteföretagen. Punkt 12 handlar om småföretag, men de gäller inte alla företag i den kategorin (det finns rätt många småföretag som når över taket för ert förslag).

Kommentarer är stängda.