Klassisk socialdemokratisk skattehöjning

Socialdemokraterna i Lund och Region Skåne tror att mer pengar är universallösningen för bättre kvalitet inom vård, skola och omsorg och vill därför höja skatten med en krona efter valet. I dagens Kvällsposten försöker jag förklara varför det inte kommer få avsedd effekt.

Problemen som finns inom välfärdssektorn i Lund beror alltså inte på brist på pengar. Mer pengar kanske kan ge en aning bättre resultat, men genom att använda pengarna mer effektivt kan kvaliteten höjas och kostnaderna ändå sjunka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 tankar kring ”Klassisk socialdemokratisk skattehöjning

 1. Du skriver att (s) vill höja skatten med 1 krona, men Sydsvenskan skriver att (s) vill höja den med 40 öre (och därmed få bort skattesänkningen borgarna genomförde). Just nu litar jag mer på Sydsvenskan.

  Räknar man ihop det blir det inga 2200:-/år, utan snarare 700:-/år baserat på 20 000:- i månadslön.

  Sen kan man ju diskutera om kvaliteten sänkts med de skattesänkningar borgarna gjort, det kan jag för lite om, men det är rätt klart att det finns mindre pengar för de olika verksamheterna att röra sig med.
  Att i det läget återföra pengar är nog väldigt välkommet för alla kommunala verksamheter.
  Sen ska man givetvis inte sluta att leta sätt att effektivisera verksamheterna, men mera pengar behövs verkligen.

 2. Jag skriver att S vill höja i både kommunen och regionen. I regionen vill de höja med 60 öre.

  Medianlönen för grundskolelärare är 25000, inte 20000. För sjuksköterskor ligger den några hundra lägre.

 3. Sorry, jag skrev fel. Det blir 2298 kronor. Jag borde ha avrundat till 2300 i stället. Jag använde Skatteverkets uträkningsfunktion: Skatteuträkning
  Det räknar iofs på inkomståret 2009. För 2010 blir det 2208 kronor.
  Jag har använt den nuvarande skattesatsen 31,23 och räknat ut skatten på ett år för en månadslön på 25000 kronor (71742 eller 68955 för 2009 resp 2010) och lagt på en krona (32,23) och gjort samma uträkning igen (74040 resp 71163). Differensen är 2298 respektive 2208 kronor.

Kommentarer inaktiverade.