Miljöpartiet – pekpinnar, vänstervridning och verklighetsflykt

Det är lätt som väljare att bli förförd och förledd av Miljöpartiets retorik och politiska förslag, tills man börjar funderar på de faktiska konsekvenserna om förslagen genomfördes. Genom att betrakta Miljöpartiets förslag tillsammans och i ett större sammanhang framträder bilden av ett parti som vill bestämma i din och min vardag, som vill införa mer offentliga monopol och som ofta rör sig väldigt långt ifrån vanliga människors verklighet.

Jag och Andreas Vall har skrivit en rapport som granskar Miljöpartiets politik, Miljöpartiet – pekpinnar, vänstervridning och verklighetsflykt. Denna rapport redovisar ett antal förslag som MP lagt på nationell nivå och i våra storstäder. Sammantaget blir bilden tydlig: Miljöpartiet är ett parti som representerar ett systemskifte i svensk politik, ett systemskifte i allt annat än liberal eller borgerlig riktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 tankar kring ”Miljöpartiet – pekpinnar, vänstervridning och verklighetsflykt

 1. Hej Johan!

  Jag läste nyss er utmärkta rapport och jag måste säga att den verkligen ger kalla kårar längs ryggraden. Tänk att detta parti har drygt 10% i senaste opinionsundersköningen!

  Givetvis förstår jag att ni inte kunde ta med allt i rapporten men en sak tyckte jag saknades i rapporten, som jag tror är en av de viktigaste frågorna för svenska folket, är MPs dolda agenda när det gäller bilar.

  Ni tar ju upp flygtrafiken och de tunga transporterna men tittade ni något på MPs inställning till den vanliga bilismen? Det finns många exempel på att MP inte i första hand är emot utsläppen från bilar utan de är emot bilar som företeelse! Följande är vad jag själv har hört:

  I en ekosändning intervjuades Mona Sahlin om hur det gick i förhandlingarna med MP under de rödgrönas konferens för den gemensamma strategin inför valet 2006. Mona svarade att ”Det är svårt att komma överens men ett parti [MP] som när jag frågade om det väl i framtiden, när vi har bilar som inte bidrar med utsläpp, är OK att bygga ut vägnätet, svarar ”Vi ska inte ha bilar””. [Löst citerat ur minnet.]

  Under ett seminarium på Framtidsstudier om miljöbränslen har jag personligen hört Maria Wetterstrand säga: ”Milkostnaden skall hållas konstant” [oberoende av vilket bränsle som används]. Med andra ord, det ska vara dyrt att köra bil!

  Karin Svensson Smith är kategoriskt emot Förbifart Stockholm och har dessutom lagt fram förslag om trängselskatt samt att stänga av körfält på Essingeleden under rusningstrafik för att ”lära folk”.

  ”[…]Miljöpartiets talesperson i trafikfrågor Karin Svensson Smith talar också om att tidvis stänga av körfält på Essingeleden.

  – Det gjordes i Köpenhamn redan i mitten av 1990-talet. Då lärde sig folk att ”här ska man inte köra”, säger Karin Svensson Smith.”

  Källa:
  http://www.dn.se/sthlm/ingen-forbifart-da-blir-det-dyrt-1.1111334

  Om denna bilfientliga (alltså inte utsläppsfientliga) inställning skulle komma ut till den breda allmänheten så skulle nog stödet för detta obehagliga parti minska rejält!

  Fortsätt granskningen och öka medvetenheten!

  Mvh
  /Paxman

 2. Paxman: jag håller med om det du skriver, men jag tycker att MP:s bilfientlighet är tämligen känd, så därför fokuserade vi på sådant som kanske inte lika många känner till. Tack för kommentarerna!

 3. Jo, visst är bilfientligheten känd…men jag tror att de flesta tror att den beror på bilarnas utsläpp, inte bilen som företeelse. Detta innebär ju att det inte spelar någon roll om vi snart har bränslecellsbilar som har noll i utsläpp, enligt MP skall bilarna bort, punkt slut.

  Dock tror jag att detta snart kommer krypa fram…ju större stöd MP får desto kaxigare kommer de bli och då kommer de ha svårt att hålla inne med vad de verkligen tycker och tänker.

Kommentarer är stängda.