Tips till dig som blir uppringd av telefonintervjuare

Jag har skrivit en text om hur jag tycker att man ska agera om man blir uppringd av en telefonintervjuare, framförallt om man inte vill vara med i undersökningen. Jag har haft marknadsundersökningar som extraknäck sen januari -05 och har stött på ganska många sätt att säga ”nej tack” utan att säga det, vilket ofta leder till missförstånd och förtret.

En telefonintervjuares bekännelser

10 tankar kring ”Tips till dig som blir uppringd av telefonintervjuare

 1. Telefon försäljning etc etc..är ett intrång i den personliga integriteten och bör förbjudas.Det finns som jag ser det inga argument som ger ett företag rätten att stjäla folks tid.

  Det du säger om NIX telefon visar också varför jag mer och mer får samtal om ”undersökningar och vanor” och liknande som ALLTID mynnar ut i försäljning.

  Jag skulle föreslå dig att deloa ut tidningar i värsta fall.

  Att sälja via telefon är slaveri inte arbete.

 2. Mikael: Om du är med i NIX-telefon och blir uppringd av någon som säger sig göra en undersökning, men som sedan visar sig vilja sälja något: anmäl dem, de bryter mot reglerna.

  Företaget jag jobbar på säljer aldrig någonting, och ofta betalar vi pengar för undersökningarna. För en vecka sedan hade vi en gruppdiskussion där deltagarna fick 1500 kr för omkring två timmars diskuterande. För att hitta folk som passar in i de här undersökningarna måste vi ringa till människor som skulle kunna passa in. Om vi skulle publicera en annons med lydelsen ”Gruppdiskussion om [ämne], [tid] [plats]. Ersättning [pengar]” så skulle folk höra av sig och ljuga om sina åsikter/vanor för att kunna vara med. Då blir det inga bra resultat.

  För att avsluta: din sista kommentar håller jag med om, det är därför jag inte jobbar på ett företag som säljer via telefon.

 3. Kul att läsa ditt svar och att vi till en del är överens.Mitt motstånd baseras mest på att jag inte är uppväxt i ett lika medie tätt samhälle (Jag ser telefoni av idag som en form av media) och den ökning av försäljning och undersökningar som skett är ganska stor.
  Jag försöker alltid tänka att den som ringer mig inte gör det för att det är roligt utan för att det är just ett arbete så att jag låter bli att bli irriterad.

  Mina barn däremot kommer sannolikt att ha en helt annan acceptans för det vi pratar om.På gott och på ont.
  Ska följa ditt råd om Nix telefon.

  Faktum är att jag en gång nobbade 700 spänn för en intervju som skulle ta 10 minuter.Misstaget dom gjorde var att börja med att föreslå 300..vilket sedan höjdes två gånger men då hade jag redan tagit nåt slags principbeslut så det vara bara att hålla fast vid det :-).

  Må bra.

  Micke

 4. Hej Johan!
  Jag tycker mkt om ”En telefonintervjuares bekännelser”. Jobbar själv som telefonintervjuare och på vårt företag har vi satt upp din text på väggen.
  Ha det!
  MVH
  Sara.

 5. Åh, vad roligt! Säg till om du har några fler tips. Jag har slutat med telefonintervjuandet (jobbar kvar på samma företag, men annan avdelning) så jag kommer inte på fler exempel längre.
  Vilket företag är det?

 6. hejsan, måste bara säga att jag håller med dig till fullt. jag jobbar just nu själv som detta och trivs jätte bra. Men flera borde veta dina såkallade regler. Det är ju inte svårt att säga ”nej tack”… MVH Veronika

 7. Hej Johan!
  Ville bara säga att jag tycker att det var jättebra det du skrev om hur folk kan tacka nej på ett trevligt sätt till en telefonintervjuare. Jag har också haft det jobbet som extrajobb förut så jag vet precis vad du talar om. Alltför många är onödigt otrevliga. Visst förstår man att en del inte vill bli störda på kvällen, men som sagt det tar inte längre tid att vänligt tacka nej, än det tar att skälla ut stackaren som ringt upp en. Tror att när folk blir arga beror det ofta på att de själva inte är helt balanserade, och det är då bekvämt att ta ut sin ilska på en intet ont anande intervjuare. Sen finns det ju faktiskt folk som välkomnar en liten intervju i vardagen, äldre människor tycker ofta om att få sig en liten pratstund har jag märkt, och har pratat med många trevliga människor i mitt jobb som intervjuare. Ha en bra dag =)

 8. Ps håller med om att flera borde känna till din text, det hade varit fint att ha den i Metro eller något, så ökar förståelsen från allmänheten kanske Ds

Kommentarer är stängda.