Klamydiatest

För ett tag sedan fick jag kritik från den här bloggen för att jag skriver för mycket om windowssäkerhet och för lite om sex. Jag tänkte börja ändra på det nu.

Klamydia är den mest spridda könssjukdomen i Sverige just nu, och mörkertalet är stort. Det första steget till att få bukt med en sjukdom är att ta reda på vilka som är smittade, så man vet var man ska sätta in behandling. Problemet är att många tycker att det är pinsamt eller skamligt att gå till hudkliniken eller ungdomsmottagningen. Därför är det angeläget att göra provtagningen så enkel och effektiv som möjligt. Ju smidigare det är att testa sig, desto fler kommer göra det.
Västerbottens Läns Landsting och Folkhälsoinstitutet finansierar projektet Klamydia.se, där man kan beställa hem utrustning för klamydiaprov. Det är ett enkelt urinprov, bara att kissa lite och sen skicka in till Virologiska laboratoriet vid Universitetssjukhuset i Umeå. Efter omkring en vecka kan man kontrollera resultatet med hjälp av en kod som följer med provtagningsbrevet.
Just nu finns tjänsten bara tillgänglig för boende i Västerbotten, men projektet går bra och kan komma att utvidgas till fler län.

Läkaren Daniel Novak har skrivit en avhandling med den här metoden i centrum.