Neo Blogg – inte så rolig alltid

Peter Wennblad skriver på Neo Blogg att SFS är roliga eftersom de hävdar att studenter är stressade. Peter tycker att det är konstigt eftersom studenter i genomsnitt de flesta studenter lägger mindre än 30 timmar i veckan på studier.
Problemet är att nivån på studiemedlet inte följer med prisutvecklingen i samhället, vilket gör att två av tre studenter inte klarar sig på de 6900 kronor i månaden som man kan få i bidrag och lån. Detta kom CSN själva fram till i sin rapport Uppföljning av 2001 års studiestödsreform.
Många studenter behöver jobba extra på kvällar och helger för att överhuvudtaget klara av att betala sina räkningar.

Fortfarande lika roligt Peter?

Uppdatering: Jag gjorde en kommentar på Peters inlägg med en länk hit, men den verkar Peter ha tagit bort.
Uppdatering igen: Nu har Peter lagt tillbaka kommentaren.

5 tankar kring ”Neo Blogg – inte så rolig alltid

 1. Vad jag vill minnas sjönk det faktiska månatliga beloppet marginellt 2001. Ett belopp som inte höjts sedan sent 80-tal (då det var rätt furstligt..).

  Personligen anser jag dock att i ett fullt liberalt samhälle borde arbetsmarknaden vara så pass avreglerad och lågt beskattad, så det skulle löna sig och gå att jobba en halvtid för att finansiera sina studier helt på egen hand.

 2. Jag håller med dig, men som läget är nu är det inte så kul. Jag skrattar definitivt inte åt studenters situation iallafall.

 3. Hela det befängda systemet med ”maxinkomster” man får tjäna för att inte bli av med studiemedel är ju helt befängt:
  Sänder ju verkligen ut rätt signaler, ”var nu inte alltför produktiv lilla gubben”.

 4. Inte 30 timmar i genomsnitt. Sju av tio studenter lägger MINDRE än 30 timmar i veckan på studierna. Så genomsnittet är alltså lägre. Men om du kollar Högskoleverkets studie så har de bara tidsintervall som svarsalternativ, och således kan man inte räkna ut någon genomsnittstid.

  I rapporten finns också siffror på hur många som inte lönearbetar en enda timme i veckan: 52 procent.

  Ang. kommentatorssystemet hos Neo har vi sedan länge beslutat att inte tillåta kommentarer, pga det merjobb det innebär för en slimmad redaktion i form av moderering. Ser nu att det inte kommuniceras så tydligt på bloggen – ska åtgärdas!

 5. Att mäta antal timmar är ju befängt i sig.
  Att t.ex. som student hålla sig informerad om omvärlden är något som varken självklart faller inom ”fritid” eller ”studier”, men likväl kan vara en nödvändig del av det senare.

Kommentarer inaktiverade.