Tänk efter före istället för efter

Vad har den nya upphovsrättslagstiftningen, fastighetsskatten och skattesatserna för egenföretagare under mitten av 70-talet gemensamt?

De har fått allvarliga konsekvenser för många medborgares uppfattning av lagarnas legitimitet. Varför det? Jo, de har bristande konsekvensanalys som gemensam nämnare. Till och med den nya upphovsrättslagens påivrare Thomas Bodström har försiktigt öppnat för en revidering av den.
Fastighetsskatten drabbar de hårdast som bott länge i sina hus och sett dem stiga i värde, ett värde som realiseras först när man säljer, vilket man kan tvingas göra på grund av fastighetsskatten.
1976 knäppte Astrid Lindgren Gunnar Sträng på näsan för att hon hade fått 102% marginalskatt (genom Pomperipossa i Monismanien).

Nu är det dags igen. Innan riksdagen tog sommarlov passade man på att klubba igenom en ny lag om tv-licens. Från Sydsvenskan.se:

I den nya lagen står det att den som har en apparat som är avsedd att ta emot tv-program ska betala tv-avgift, även om apparaten kan användas till annat också. Men vad är egentligen ett tv-program? I propositionen som föregick lagen tar utbildnings- och kulturdepartementet upp hur tv-sändningar över internet ska bedömas. Där står att med tv-program avses ett samlat schemalagt programutbud på nätet, och som exempel nämns ”hela SVT1:s eller hela Kanal 5:s utbud”.

Det skulle alltså kunna innebära att om man inte har någon TV för att man inte bryr sig om TV-program, utan bara har en dator som man spelar dataspel och läser bloggar på, ändå måste betala tv-licens eftersom man har möjlighet att surfa in på svt.se.
Inte ens Radiotjänst, som ska se till så alla som enligt lagen ska betala tv-licens faktiskt gör det, vet hur lagen ska tillämpas. Det har man inte orkat definiera på kulturdepartementet.

Radiotjänst, som samlar in och administrerar tv-avgifterna, vet inte exakt hur lagen ska tolkas.
– Den frågan kommer naturligtvis att bli prövad och det kommer att utarbetas en praxis. Det blir domstolar som får avgöra vad som avses med tv-program, säger Eva Selin, jurist på Radiotjänst.

Jag håller med Johan Linander, det är dags att avskaffa TV-avgiften.