Inget foto på Mozarts änka

Flera tidningar, dasspapper och diverse bloggar har de senaste dagarna publicerat en bild som sägs vara det enda fotografiet föreställandes Wolfgang Amadeus Mozarts änka Constance.
Lite snabba googlingar visar dock att man kanske slarvat lite med faktakollen. Enligt Agnes Selby, som skrivit boken Constanze, Mozart’s Beloved, finns det flera saker som pekar på att fotot inte föreställer Constance.

  • Constance hade svårartad ledinflammation 1840 när fotot ska vara taget, och hade inte kunnat företa sig resan till Maximilian Kellers hem. I Mozarteum finns en hel mängd information om Constances liv, och massor av anteckningar och brev om hennes problem att röra sig på grund av gikt och åderbrock – förutom ledinflammationen – finns kvar.
  • Constance förde utförliga dagböcker om både brev och ekonomiska utlägg, och ingenstans i hennes dagböcker finns anteckningar om resan till Max Kellers hem. Det finns dessutom inga tecken på att hon hade någon kontakt med Keller efter 1826, varken brevledes eller personligen.
  • Tekniken för att ta den här typen av fotografier utomhus var inte utvecklad 1840. Jozef Maximilián Petzvals lins var inte bra nog för utomhusbruk förrän tjugo år senare. Tidigare linser krävde väldigt lång exponeringstid, ofta upp till åtminstone tio minuter, vilket leder till väldigt suddiga bilder.
  • Staden Altötting har inte anlitat några utomstående oberoende experter för att verifiera fotografiets äkthet, åtminstone inga som vill ställa upp med sitt namn.
  • Tveksamhet: Hur många 78-åringar har kolsvart hår?

Kellers barnbarn var organist, och kan vara den som spridit ryktet från början för att få uppmärksamhet.

Andra bloggar om: , , ,

1 tanke kring ”Inget foto på Mozarts änka

Kommentarer är stängda.