Självmotsägelsernas kung

Som en följd av Alliansens nya enighet kring fastighetsskatten uttalade sig finansminister Pär Nuder så här i en Expressenartikel:

– Det känns väldigt desperat det här utspelet. Det känns som om man snickrat ihop det sent en kväll på Gotland för att man haft en dålig utveckling för alliansen på senare tid, säger han.
– Jag tror att vi kommer att få se mer desperata skattesänkningsutspel så länge det går dåligt för den borgerliga alliansen.
Nuder utesluter dock inte att även socialdemokraterna kommer att komma med ett förslag om sänkt fastighetsskatt, uppger TT.

På ren svenska: ”Det är ett jättedåligt förslag de har enats kring. Dessutom ska vi också lägga fram det.”

Andra bloggar om: , ,

4 tankar kring ”Självmotsägelsernas kung

  1. Motsägelsefullt? Det tycker jag inte. Nuder kritiserar ju förslaget, inte sänkt fastighetsskatt i sig. Och enligt svt.se verkar det handla om lättnader för småhusägare, vilket väl bör antyda att sossarnas förslag skiljer sig en del från alliansen.

    Nu är jag inget större fan av Nuder (eller sossarna, eller alliansen…) men rätt ska vara rätt.

  2. De resonemang om fastighetsskattens vara eller inte vara som Pär Nuder förde när han svarade på DI-läsarnas frågor (här) ligger väl i linje med hans uttalande i Expressen.

    Men OK, det är ingen bokstavlig motsägelse. Att han inte verkar ha något bättre förslag är tydligt. Jag borde kanske skrivit att han kastar sten i glashus vad gäller lösningar av problemet med fastighetsskatten.

  3. Att sänka fastighetsskatten är ett dåligt förslag. Det är dock ett bra förslag att se till så de nya upptaxeringarna inte gör så att folk som bott i sina hus länge måste flytta från hus och hem bara för att ett område blivit attraktivt.

  4. Jens: Varför är det dåligt att sänka fastighetsskatten? Fastighetsskatten är en skatt på en inkomst man inte har. Det är bra mycket mer rationellt att avskaffa fastighetsskatten och till exempel höja reavinstskatten (som är relativt låg för fastigheter) till samma nivå som för exempelvis värdepapper. Reavinstskatten är skatt på pengar du faktiskt har, istället för skatt på pengar som du kanske skulle kunna få.

Kommentarer är stängda.