Den bästa av världar

Professor i Arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Eva Vingård, har idag en debattartikel i DN. Hon skriver framförallt om sjukskrivningstalen och möjliga förklaringar. Det är det möjligt att hon har bra koll på, det är inte jag rätt person att svara på. Hennes avslutning lämnar dock mycket att önska. Enligt Eva Vingård skulle sjukskrivnas återvändande till arbetsmarknaden vara en katastrof, ”för sanningen är förmodligen att strukturen på arbetsmarknaden är sådan att det inte behövs så många i arbetskraften. Det krävs inte så många människor för att producera det vi behöver (och lite till)”.
Maken till planekonomiskt tänkande var det länge sedan jag hörde talas om. Det är alltså bättre att sjukskrivna fortsätter vara just sjukskrivna och kostar skattebetalarna pengar, än att rehabilitera dem och få ut dem på arbetsmarknaden.
Detta är kanske sant om man tycker att allting är bra som det är, och inte tycker att tillväxt är något att ha.

In related news: Skadegörelse och trafikolyckor är bra för tillväxten.

Andra intressanta bloggar om: , , ,

2 tankar kring ”Den bästa av världar

  1. Jag är ingen ekonom, men ur ett strikt ekonomiskt perspektiv är det inte omöjligt hon har rätt. Man är ju inte garanterad jobb bara för att man är frisk. Arbetslös eller sjuk, det är staten som står för notan i vilket fall som. Ur ett mänskligt perspektiv är det naturligtvis åt helvete att tvinga folk kvar i sjukskrivningsträsket.

  2. Petter: Om man ser människor som initiativlösa degklumpar som ska tilldelas jobb så kanske det är rätt, men varje frisk människa med en gnutta initiativförmåga är en potentiell företagare. Problemet som jag ser det är snarare att entreprenörsanda inte uppmuntras i Sverige. Ur den aspekten har hon kanske rätt.

Kommentarer är stängda.