Olle Wästberg om fildelning

Olle Wästberg har ett nyhetsbrev som jag prenumererar på. I det senaste, för februari, skriver han om Tower Records nedläggning:

Fildelning har offer
Tower Record, företaget som uppfann jätteaffärerna för musik, slår igen. 200 butiker i USA har lagts ner. Några tusen anställda mister jobben.
Huvudskälet är nedladdningen av musik via internet. Fildelning är ett brott, men en brottslighet som är tämligen accepterad. Miljontals människor fildelar varje dag.
Ibland sägs det att fildelning är ett brott utan offer. Nedläggningen av Tower Records visar att det inte är sant. Den som tror att äganderätten är viktig för ett fritt samhälle borde inte utan vidare acceptera fildelning.
Sedan är det en annan sak att både bransch och lagstiftare måste hitta smartare sätt för musikproducenter att tjäna pengar.

Jag skrev ett svar till honom:

Hej, jag läste ditt nyhetsbrev (för februari) och blev lite förbryllad över din kommentar till Tower Records nedläggning.
När fri konkurrens råder kommer priset på en vara att närma sig marginalkostnaden för framställning av nya exemplar. När man använder internet som transportmedel, fabrik och butik sjunker marginalkostnaden per kopia till (väldigt nära) noll. På samma sätt som vävstolar effektiviserade textilindustrin (och ledde till hög arbetslöshet för textilarbetare på kort sikt) eller Gutenberg effektiviserade bokframställningen (och fråntog klostren sitt de facto-monopol på bokkopiering) så har internet ((jag skriver internet, för metoden för exemplarframställning är oväsentlig (marginalkostnaden är oerhört låg vare sig man kopierar en fil från en internetbutik eller via ett fildelningsnätverk) )) effektiviserat exemplarframställning för musik- och filmbranschen. Att Tower Records hade en massa personer som letade upp pressade plastbitar på ett lager åt folk var ineffektivt. Digital kopiering via fiberoptik är det inte. Joseph Schumpeter lanserade begreppet ”kreativ förstörelse”, ett begrepp som är väldigt passande att använda för att beskriva vad som håller på att hända med skivbolagens plastpressning.

OK, skivbolagen kan inte längre tjäna pengar på exemplarframställning så vad ska de göra då? Först får vi komma ihåg att det nuvarande sättet att tjäna pengar på musik är en parentes i historien, innan grammofonspelaren kom framfördes all musik i realtid. Dessutom har de flesta musiker inte tjänat pengar på skivförsäljning, det är det nästan bara topplisteartister som gör, utan på just liveframträdanden. Ingenting tyder på att människor spenderar mindre pengar på kultur nu än innan internet slog igenom, däremot spenderas mer pengar på bland annat konserter och festivaler, och mindre på skivor.
Skivbolagen borde alltså se till att ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellerna. De borde investera i evenemangsföretag som EMA Telstar och använda den inspelade musiken som marknadsföring för kommande konserter.

Om han svarar mig så kommer jag lägga upp svaret här.

Intressant
Andra bloggar om: , , ,

7 tankar kring ”Olle Wästberg om fildelning

 1. Epost har offer
  Posten, företaget som uppfann distributionen av brev, slår igen. 200 postkontor i Sverige har lagts ner. Några tusen anställda mister jobben.
  Huvudskälet är sändningen av epost via internet. Miljontals människor skickar epost varje dag.
  Ibland sägs det att epost är ett brott utan offer. Nedläggningen av Posten visar att det inte är sant. Den som tror att äganderätten är viktig för ett fritt samhälle borde inte utan vidare acceptera epost.
  Sedan är det en annan sak att både bransch och lagstiftare måste hitta smartare sätt för brevskribenter att tjäna pengar.

  Olle kastar sten i eget öga. Hur många brevbärare hade inte fått behålla jobbet om han hade skickat sitt nyhetsbrev i pappersform, i riktiga kuvert med frimärken på? Säkert ett par stycken.

 2. Hehe, vet inte om jämförelsen går att göra rakt av så, men ändå. Byt ut ”brevskribenter” till ”brevbärare” så blir det väl bättre? Brevbärare=skivbolag, brevskribent=artist i det här fallet.

 3. Jag tycker debatten om fildelning är lite märklig. Det råder väl inget tvivel om att fildelning är en avgörande kraft bakom it industrins tillväxt. Det skapar många nya arbeten. Varför skall man då skydda redan förmögna med monopol lagar så att det går ut över framtida sysselsättning.. Det låter inte förståndigt.

 4. Jag debatterade en gång i en lustig diskussion med en britt som menade att en av huvudskälen mot en europeisk valuta var att så många människor som jobbade med valutaväxling skulle bli drabbade. Konkret lidande.

Kommentarer inaktiverade.