Dåliga tjänster för hyrfilm på nätet är piraternas fel

Tjänster för uthyrning av film via nedladdning går dåligt berättar Dagens Nyheter. Enligt SF Anytime och Film2Home beror det på att Sverige är ett paradis för piratkopiering. Ja just det, utbudet av filmer är dessutom för dåligt på hyrsajterna. Film2Home har endast 2000 olika filmer för uthyrning.
Vad som inte nämns i artikeln är att både SF Anytime och Film2Home medvetet stänger ute en betydande del av de presumptiva kunderna genom att kräva att man ska använda en undermålig webläsare, nämligen Internet Explorer. Mac- och linuxanvändare är därmed uteslutna, likaså de som kör Windows men som använder Firefox eller Opera istället för IE.
Eftersom filmen kommer strömmande och inte är en nedladdningsbar fil blir bild- och ljudkvaliteten på filmen man hyr dessutom beroende av hur bra ens uppkoppling mår för tillfället. Om man laddar hem eller delar med sig av annat material eller om någon i familjen spelar onlinespel samtidigt så kommer filmkvaliteten bli lidande.
Hos Film2Home verkar de flesta filmerna kosta 39 kronor i hyra för ett dygn. Det är ungefär lika mycket som Videomix tar för uthyrning av en fysisk kopia i DVD-format (30 kr för rödmärkta och 50 kr för gulmärkta). Den enda fördelen med att hyra film via nätet är alltså att man inte behöver gå hemifrån, i övrigt är den vanliga videobutiken minst lika bra – om inte bättre – på alla punkter. Att de svenska hyrfilm-via-nätet-tjänsterna därmed har 3% av marknaden förvånar mig inte det minsta. Om något så borde siffran vara lägre.
Om piratkopiering gick att stoppa helt och hållet så hade åtminstone inte jag valt att hyra film via nätet, jag hade gått till videobutiken istället. Uppenbarligen tycker 97% av de som hyr film likadant.
Att Gerre Versteegh på Film2Home har gått på myten om att Pirate Bay inte går att komma åt från Danmark bidrar ytterligare till slutsatsen att SF Anytime och Film2Home inte har någon koll på varken tekniken eller sin affärsmodell:

Jag hade väntat mig att Sverige skulle ha lagstiftat i linje med EU:s sanktionsdirektiv. Det har man gjort i Danmark och där går det inte att använda Pirate Bay. Om man inte reglerar marknaden blir det inte lönt att investera dessa typer av tjänster, säger Gerre Versteegh.

Andra bloggar om , , , ,

3 tankar kring ”Dåliga tjänster för hyrfilm på nätet är piraternas fel

  1. Det är alltid skönt för ett företag med totalt undermåliga försäljnings- och distributionssystem att ha något att skylla på. ”Det är bara för att…”.

    Men branchfolk är inte synonymt med kunnigt branchfolk, det bevisas ju gång på gång.

  2. Det är ju nästan så att man skrattar. Filmbolagen och uthyrarna måste väl anpassa sig till den nya tiden som andra. Det är ju inte så att det inte finns en marknad direkt. Lägg ut filmerna på drm-fria sajter som Headweb så kan man nog räkna med att folk köper istället för att ladda olagligt. Men inte annars.

Kommentarer är stängda.