Mer pengar i sjön för Lund

I dag blev det klart att Lund har gått vidare i uttagningen till att bli en av Europas kulturhuvudstäder 2014 (Lettland ska ha en också) tillsammans med Umeå. Jag hade hoppats att Uppsala skulle gå vidare i stället för Lund. Kulturhuvudstadsprojektet är ett oerhört slöseri med pengar. Fyrahundra miljoner kronor kommer att spenderas för att ordna kulturella inslag (som en matresa längs med motionsspåret Hardebergaspåret) i Lunds kommun under ett år, förutom den ordinarie kultur- och fritidsbudgeten som ligger på 250 miljoner kronor. Ingenting av de fyrahundra miljonerna investeras i lokaler eller för att få en långsiktig utveckling inom kulturen i Lund. Allting ska spenderas för 2014. Jag är glad att åtminstone Centerpartiet konsekvent har varit emot projektet, på grund av kostnaderna.
Det är förresten väldigt kul att Lundabanden bob hund och Cardigans nämns i Lunds ansökan. Vissa kanske tror att bob hund är från Stockholm och att Cardigans är från Jönköping, men det är bra att få det svart på vitt att det är i Lund de hör hemma.

Än så länge finns det dock hopp: Det är Umeå eller Lund som blir den svenska europeiska kulturhuvudstaden, inte båda. Att Lund har Laila Freivalds som dragplåster ger dessutom bra karma för möjligheterna att slippa pengaslöseriet.

Andra bloggar om: , , , ,