Märklig kvalitetsnorm i skolbespisningen

Niclas Larsson som arbetar som kock på grundskolan Åsa Gård i Kungsbacka kommun hamnade i blåsväder för att han piffade till maten och gjorde alternativrätter från resterna.

Men på Kungsbacka kommun tycker Niclas chefer att han inte bör ha tid att göra potatistoppar eller laga alternativrätter av överbliven mat.

Niclas blev först uppsagd, men efter stora protester fick han en tillsvidareanställning på skolan. Allting gott där för tillfället.
Men hur uppstår en sådan dispyt? Varför är det ett problem att någon anstränger sig lite extra, eller ännu värre: inte behöver anstränga sig extra, för att man är redan är duktig och effektiv? Det finns flera tänkbara förklaringar, som den klassiska avundsjukan. Alla ska ha det lika. Om det sen innebär att alla har en miserabel tillvaro må så vara. Ingen får vara bättre än någon annan för det är orättvist mot de som inte är bäst.
Här tror jag dock att det kan finnas en annan förklaring. Kan det vara så att Kungsbacka kommun har Göteborgskomplex? I Göteborg ingår det nämligen som en del av tillagningen att hälla ut maten på golvet för att den ska få lite extra krydda innan den serveras. Problemet för Kungsbacka är uppenbart: hur ska de kunna komma närmare Göteborg om de har en kock som inte följer mallen och behandlar eleverna som boskap?

Andra bloggar om: , , , ,