En drogad nyhetsvärdering

Dagens ledare handlar om Uppsala reggaefestival och hur media rapporterar om narkotikabruket som brukar förekomma där.

Reggaefestivalen har ökat enormt i popularitet de senaste åren och har inte långt kvar till Hultsfredsfestivalens storlek. I år räknar man med fler än 17000 besökare.
För några år sedan var antalet fall av ringa narkotikabrott på reggaefestivalen 130 stycken. Inte heller då förekom några våldsbrott eller stölder. Ändå valde Dagens Nyheter att sätta rubriken ”Dystert facit efter Uppsalafestival” på en sammanfattande artikel.

Andra bloggar om: , , , , , ,

9 tankar kring ”En drogad nyhetsvärdering

 1. Det var ju typiskt, nu när jag faktiskt ringde Uppsalapolisen på fredagkvällen för att kontrollera. Det verkar åtminstone vara en isolerad händelse.

 2. Hej Johan!

  Det var jag som skapade reaktioner på SN:s sida kring din ledare. Kul, verkligen, det var det som var meningen. Ja, mina åsikter kring detta kan du ju läsa där. Men nu till min fråga som du hänvisade till att ställa här i din blogg:

  Är du för legalisering av cannabis/hasch och vilka argument har du för det?

  Festivalen är ju över nu, har du ett facit på antalet misstänkta ringa narkotikabrott samt övriga brott?

 3. Mattias: jag är för en legalisering av bruk av alla droger. Dels av ideologiska skäl, det är upp till var och en vad man vill stoppa i sig, men även av pragmatiska skäl. Det finns två typer av narkotikaanvändare: de som klarar av att hantera det, som kanske röker på i stället för att dricka alkohol när det är fest, och de som inte kan hantera det utan behöver hjälp för att ta sig ur ett missbruk. Den första gruppen ser jag ingen anledning att bry sig om överhuvudtaget, precis som jag inte lägger mig i att större delen av befolkningen blir berusade på alkohol och kan hantera det.
  De som behöver hjälp däremot, blir inte hjälpta av en kriminalisering, tvärtom. Kriminalisering medför att det mest är mindre nogräknade människor som producerar och säljer drogerna. Kvalitetskontroll saknas och risken för att en skrupelfri langare blandar ut drogen med farligare ämnen ökar.
  Eftersom missbrukaren är kriminaliserad finns dessutom starka incitament för denne att inte söka hjälp, eftersom det både leder till en ännu större stigmatisering än alkoholmissbruk och att missbrukaren riskerar rättsliga påföljder. Man ska inte straffa människor som man vill hjälpa. Det är den korta versionen av mitt argument för en avkriminalisering.

  Angående URF-facit: Ett misshandelsfall och 280 gripna för ringa narkotikabrott tror jag. Har inga säkra siffror. Vore intressant att veta om de inblandade i misshandeln var påverkade av någon drog, och vilken det i så fall var. Jag gissar på alkohol.

 4. Jag antar som du att det säkert hängde ihop med alkohol eller annat, den där misshandeln. Inte alls otroligt om det är så. Jag vill inte ställa drogerna alkohol/cannabis mot varandra. Att en sak är dålig betyder inte att vi ska legalisera den andra. Min uppfattning.

  Men som du säkert förstått delar jag inte alls din åsikt om legalisering. Jag har läst forskarrapporter som visar på något helt annat. För tillfället har jag lite semester och inte tillgång till allt material. Men jag ska notera det och skriva in mina tankar till dig en dag! Inte för att jag tror vi blir överens, vår ideologi skiljer sig nog lite för mycket i grunden men för att ge en anna bild av din verklighet.

Kommentarer är stängda.