Psykoser

I stort sett alla jag pratat med som förespråkar en repressiv narkotikapolitik använder begreppet ”haschpsykos” som exempel på varför man inte kan tillåta cannabis-baserade preparat. Men existerar verkligen haschpsykosen? Jag letade upp ett par artiklar från vad jag anser vara någorlunda fristående forskargrupper (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och Cannabisera.se anser jag exempelvis inte vara tillräckligt fria från sina respektive agenda).

Australiensiska National Drug & Alcohol Research Centre (NDARC) som är baserad på University of New South Wales anser inte det:

The prediction of the hypothesis that cannabis causes psychosis was not supported by the data on trends in the incidence of psychosis. There was no evidence that there has been an increase in the incidence of psychosis over the past thirty years of the magnitude predicted by the hypothesis. This suggests that cannabis use does not cause cases of psychosis that would not otherwise have occurred. ((Degenhardt, Hall, Lynskey, 2001; Comorbidity between cannabis use and psychosis: Modelling some possible relationships))

Artikel i Lancet av forskare vid Department of Primary Care and General Practice, University of Birmingham:

Available evidence does not strongly support an important causal relation between cannabis use by young people and psychosocial harm, but cannot exclude the possibility that such a relation exists. The lack of evidence of robust causal relations prevents the attribution of public health detriments to illicit drug use. In view of the extent of illicit drug use, better evidence is needed. ((Macleod J, Oakes R, Copello A, Crome I, Egger M, Hickman M, Oppenkowski T, Stokes-Lampard H, Davey Smith G, 2004; Psychological and social sequelae of cannabis and other illicit drug use by young people: a systematic review of longitudinal, general population studies))

Forskare i psykiatri från King’s College i London, publicerade i The British Journal of Psychiatry:

Very few heavy cannabis users (3%) went on to develop schizophrenia, suggesting that cannabis use may increase the risk for schizophrenia only among individuals already vulnerable to developing psychosis. ((Arseneault, Cannon, Witton, Murray, 2004; Causal association between cannabis and psychosis: examination of the evidence))

Den sista artikeln antyder att cannabis kan vara en bidragande orsak till psykos, om andra tyngre vägande orsaker också är närvarande. De klarlägger dock inte orsakssambandet. Korrelation implicerar inte nödvändigtvis kausalitet.

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

19 tankar kring ”Psykoser

 1. Vet inte om man kan kalla det phsykos men jag mår inte bra när jag röker nuförtiden… kan bero på att jag tog en överdos på xtc och efter det så mår jag inte bra när jag röker… (xtc är för övrigt en jävligt farlig drog som bokstavligen bränner hål i järnan.) detta var för 5år sen och jag får kämpa varje dag mot ångest och derpetioner… Men det har blivit mycket bättre sedan jag slutat att röka, och det var för ca ett halv år sen !!! Men samtidigt så håller jag med dig, att röka på ibland är absolut inte farligt. tvärtom det skadar inte kroppen ens i närheten som alkohol gör… men har man ett dåligt psyke så tror jag att man kan hamna i en så kallad haschpsykos…

 2. Tack för infon.
  Funderar på att göra ett arbete i detta tyvärr så kontroversiella ämne. Har dock inget större hopp om att kunna få något större gehör och gör det mest för min egen skull. Är fullständigt övertygad om att hela debatten om cannabis genomsyras av propaganda, okunnighet och rädsla.

  Personliga värderingar, väldigt kortfattat:
  Fram för en legalisering och därefter ett delvis kontrollerat bruk av cannabis likt ett flertal länder, både Europeiska och USA.
  Exempel: När man sedan sparat in skattepengar på exempelvis lägre brotts-statistik (i synnerhet misshandel, personrån etc) och färre trafikolyckor, kan man ta ett krafttag mot en av de verkliga samhällsbovarna som torde vara alkoholen.
  Räkna på dess kostnader och se konsekvenerna i samhället och bedöm.
  Ersätt en skadlig/dödlig och beroendeframkallande drog mot en nästintill oskadlig & harmlös.

 3. Jag har personligen bevittnat två stycken sk. ”haschpsykoser” blomma ut i full paranoid schizophreni. Helt oberoende, de kände inte varandra.
  I bägge fallen handlade det om ett överintagande under begränsad tid som sedan resulterade i ihållande förvrängd verklighetsbild – och tro mig, jag var med i bådas ”story” och det var vansinne på högsta nivå…vet fortfarande inte hur det gått med någon av dem…
  Men det viktiga som jag iakttagit med dessa fall är följande: Precis som det sista citatet ur King’s College artikeln beskriver som möjligt, så var schizophrenin redan på plats och höll på att utvecklas. Ingen av dem var stabila, kom från minst sagt struliga eller underliga bakrunder och hade redan på tidigt stadium visat tendenser till ”konstigt” beteende under alkoholpåverkan.

  En lustig detalj är att jag flera gånger (innan ”psykosen”) tagit LSD med en av dem och han blev om möjligt nästan mer samlad och normal än när han inte var trippad. Go figure?

  Jag är en vän av legalisering/avkriminalisering och något av en slarvig drogromantiker, men jag är helt med på att det finns en stark möjlighet att just cannabis kan ta en latent psykisk sjukdom och göra den aktuell. Försvåra den rejält helt enkelt.

  Detta tycker jag hur som helst har extremt lite bäring på legaliseringsfrågan. Eftersom att vi helt legalt kränger sprit i alla dess former – överallt…
  Jag har betett mig bra mycket mer samhällsfarligt när jag druckit sprit, och också varit närmare psykos då än någonsin annars.

  Vad gäller juridiken:

  Jag är alltså en av dem där jobbiga som alltid kommer att hävda att så länge cigg och sprit säljs så har bara en icke rökande/icke snusande/sockeravhållen/icke kaffedrickande-helnykterist några argument att komma med. I andra ord: Försök inte att förbjuda någons thé bara för att du gillar kaffe…

  Vad gäller det medicinska:

  Min erfarenhet är att cannabis kan förstärka och bekräfta schizophrena läggningar och föreställningar om de redan finns latenta.

  Tack för tiden!
  Host Host!

 4. jag rökte en gång med några polare i ett litet mörkt garage när det var dagsljus ute. klockan var nog inte mer än 1-2 på eftermiddagen.
  När vi hade rökt klart började jag känna mig konstig. Det känndes som att mina ben bara vek sig, det pep i öronen och det började svartna för mina ögon. Jag var tvungen att sätta mig ner på golvet i garaget för att jag var helt snurrig i hela huvet. Vi gick ut & då fick jag för mig att det stod en barnfamilj i det andra garaget snett mittemot och kollade på mig. jag kunde verkligen inte gå riktigt. Min pojkvän fick gå och hålla i min arm för att jag inte skulle falla ihop. jag såg inte heller någonting. allt var helt vitt och jag såg blåa och rosa fläckar i himmlen. Jag ville sätta mig ner men kunde inte sätta mig mitt på gatan. Jag visste inte heller vart det fanns någon bänk eftersom jag bara såg vitt samtidigt som jag gick som en kötbulle nästan. Efter några försök att sätta mig i luften fick jag tillslut sätta mig ner på marken. Då var det precis som att jag kom tillbaka in i min kropp. Jag undrar fortfarande vad det var som hände, antar att det var som en psykos som inte varade så länge, jag har hört att såna kan hålla i sig i upp till en månad om inte mer. sjukt läsklígt. Jag ville sluta med blazet men det höll bara en vecka. Efter det som hände så har jag kunnart skärpa mig mer tex om jag ska träffa någon som vet något eller om jag ska hem till någon.

 5. Att du och dina vänner sitter i och trycker i ett garage på dagarna tyder på att ni är i yngre tonåren och med andra ord inte borde röka överhuvud taget. Det är inte bra för hjärnans utveckling att röka i tidig ålder, inlärningsförmågan och minnet ta ta skada och du riskerar att aldrig nå upp till din fulla potential.
  Och nej, det var ingen hashpsykos. Jag har själv varit med om liknande när jag själv var en liten snorunge och rökt för mycket eller för stark cannabis. Att man ser såna fläckar sk ”rosa elefanter” är inte ovanligt bland cannabisrökare som inte är vana, även när man håller på att sluta så kan man se dom utan att ha rökt.

  Sluta rök och koncentrera dig på annat, röka cannabis kan du göra när du är vuxen och inte behöver sitta i ett mörkt garage som en lodare.

 6. skitsnack. jag har rökt till och från i ett par år är varken ovan eller snorunge och jag har haft en psykos eller vad du vill kalla det. blev i alla fall temporärt förlamad och höll på att kvävas av mina spyor. jag var helt säker på att jag skulle dö. nu var ju inte så illa men det var en fruktansvärd upplevelse. och det var inte rökat det var fel på vi var flera som rökte och de andra klarade sig bra.

 7. Micaela jag skulle tro att du fick blodtrycksfall (känner flera som fått det när de rökt) samt inte var beredd på ruset eller helt enkelt rökte för mycket för din tollerans. Att du skulle fått en psykos verkar högst osannolikt.

 8. Att man sitter i ett garage som vilken lodis som helst bevisar ju att narkotika politiken är påväg utför.
  Att staten ljuger till småflickor så dem tror att de verkligen finns haschpsykoser i varje gatuhörn så klart dem tror direkt när de blir lite luddigt i ögonen att de är en psykos.
  Som föregående skribent skrev: blodtrycksfall verkar vara de som verkar mest troligt. Om de är en hashpsykos brukar man inte vakna upp på några dagar/veckor. Det finns många sidor som tar denna fråga seriöst, Sverige är inte en av dem och många läkare utomlands ratar många forskningar som kommer från Sverige eftersom vi inte lägger fram fakta utan lägger fram propaganda för denna regering och politiker.

  De är väldigt svårt att avgöra om de är en psykos, men psykoser kan man få av nästan vad som helst. En av mina väninnors pojkvän fick en psykos när hans förstfödda son kom till jorden. Han har aldrig rökt, enbart druckit alkohol utan enbart av den känsla han aldrig änt förut.

  De ska ligga latent och mår man dåligt ska man varken röka eller dricka.

  De är ju samma med alkohol, de vi kallar snefylla, eller karate fylla.

  Hashpsykoser finns men dem är svåra att urskilja. och blandas ihop med latenta psykiska störningar som drogen kan och ibland utlöser.
  Den bejerotska synen sen 60 talet finns väl också där som en nål i ögat.
  MVH

 9. de finns inga cannabis Psykoser, därimot om du blandar de me andra droger kan de ju slå slint men hur stor e chansen ofta kommer man ju ur Psykoser i villketfall som hälst efter en viss tid, tror de e större chans å få Psykos på sprit å öl:) och att ni inte kan stå på benen, ligger å spyr, och blir allmänt nojjiga e ju bara bevis på att ni e nybörjare runt 14år och ska ge fan i brajjat, drick några lättöl istället!

 10. En som slutat:
  Dina negativa drogupplevelser tycker jag inte är underlag nog för att påstå att en haschpsykos skulle existera.
  Jag kan inte annat än att hänvisa tillbaks till bloggartikel. Sen att cannabis och andra droger kan ge upphov till obehagliga upplevelser ser jag som en självklarhet, trots att dom ofta uppstår sällan – annars skulle drogernas populäritet sjunka.

 11. Michaela
  Det var ingen haschpsykos du råkade ut för utan ett blodtrycksfall som sedan slog över i en snedtändning. Vad många inte ens vet är att haschpsykos menas med utblommad schizofreni – alltså att man hör röster, nej man ser inte saker som i filmerna från hollywood utan man hör sina egna tankar men tror oftast det är någon högre makt som talar till en, Gud, Den allvetande eller kanske bara aliens.

  Jag känner en person som fått diagnosen schizofreni efter en så kallad ”haschpsykos” och där kan jag med facit i hand säga att han inte brukade enbart cannabis utan var fast i ett blandmissbruk med bland annat amfetamin, alkohol och tabletter – även anabola steroider och ghb en period.

  Förklaringen han fick var att den låg latent och att haschet varit där och triggat sjukdomen. Värt att ha som fotnot är att min kusin, den drabbade, alltså hade psykosen liggande och att han började med att sno sin första bil som sjuåring och efter det gick det bara i full fart fram i missbruk och kriminalitet.

  Så jag tror uteslutande att en hel del andra grejer måste vara bakomliggande faktorer för att detta ska blomma ut.

 12. >Micaela

  Du fick blodtrycksfall, det är en av de fysiska effekterna med cannabis, då känner man sig yr, det man ska göra är att få ner huvudet under hjärtat så blodet kommer tillbaka i huvudet, vilket du löste genom att ligga ner. Ät och drick ordentligt innan ni röker så slipper ni sådana tillfälliga obekvämligheter.

 13. Ur det här samhällets synvinkel så är marijuana jättefarligt och bör stoppas till varje pris. För är det nåt man inser när man röker, så är det hur mycket bättre det är att få göra sin grej, vara kreativ, hänga med kompisar, resa, och leva ganska fritt och bohemiskt, bo ute på landet och vara självförsörjande etc, än att springa runt i ett ekorrhjul och tvingas göra massvis med saker man inte gillar med människor man egentligen inte gillar, för att försöka vinna rang i deras ögon istället för deras spott och spe som är det dom oftast delar ut till varandra.

  Ur mitt perspektiv är det förstås en skam att det inte är lagligt än. Jag som har en lätt form av autism och adhd, som har svårt att känna ro, har svårt med aptiten och svårt att hitta fram till mitt känsloliv, jag mår som en prins när jag är stenad. Jag uppskattar människor, mig själv, det jag har, världen och vår existens mycket mer, jag har mycket lättare att vara kreativ och skapa musik, måla, teckna, social oro försvinner, grubblerier övergår till njutfyllt filosoferande, min nackvärk är som bortblåst, jag får nära till känslor, vill gärna kramas och får ett avslappnat deltagande och betraktande förhållningsätt till världen, utan att ånga fram i ett och samma återvändsspår. Blir mer sexuell och känner mig allmänt väldigt levande.

 14. Jag vill bara säga att de fins nåt som heter THC (tetrahydrocannabinol) och CBD (cannabinioder) i cannabis ifall jag har stavat rätt och det har kommit en ny forskning om att CBD hjälper mot psykiskt sjuka. Människan har cannabinioder inbyggt i nervsystemet det går inte att undvika och bara för att regeringen tjänar stora pengar på cannabis så får vanliga arbetande människor lida och inte få den slags cannabis dom behöver . det har varit lagligt i så länge människan kan minnas och funnits, och så helt plötsilgt blir de olagligt och det är farligt tycker jag är väldigt konstigt. och en till sak som är konstig om ni kollar andra värlsdkriget så är de lagligt för det är en enkel produkt och tillverka tusentalsprdukter bla medecin kläder.. men så fort krigen tog slut så börjadedes igen att cannabis är farligt för att alla apotekare ska kunna sälja sina piller och staten ska beslagta massa pengar. och dom som är emot cannabis tycker jag är helt pantade dom måste vara så hjärntvättade så man kan nog lura dom att vatten är farligt.

 15. Jag känner en tjej som lider av schizofreni, när hon är stressad som bara tusan, så brukar det betyda att ett nytt skov är på väg att utlösas. När hon får ett skov så blir hon paranoid och rädd för det mest besynnerliga ting, hennes hjärna kan interiktigt skilja på verkliga hot och inbillade sådana när hon har ett skov. Ungefär såsom någon som har en panikångestattack och börjar tro på alla katastrofscenarion.

  Det är ju inget snack om saken att man kan få panikångest av att röka, även om olika personer är olika känsliga för det så känner jag ingen som aldrig har fått det. På så vis tror jag att man kan trigga igång en psykos om man har anlag för det.

  Problemet blir ju allt snack om haschpsykoser, det tror jag faktiskt är en stor bidragande orsak till dom ”haschpsykoser” som utlöses. När du får en panikångestattack så gäller det ju att vara lugn och trygg i att det bara är dina känslor som löper amok och att mardrömsscenariorna inte kommer besannas. Det blir extra svårt när man är stenad, då känslorna förstärks av cannabis. Om man då tror att drogen i sig på nåt biologiskt sätt tar en in i en psykos, då blir det ju mycket svårare att värja sig från sådana tankar.

  I en miljö som är fullständigt tolerant och hotet inte är hjärntvättat in i en sen mellanstadiet, då tror jag att väldigt väldigt få människor skulle få en ”haschpsykos”, flera av dom som har anlag för schizofreni skulle säkert också kunna undslippa det. Propagandan har nog mycket negativa effekter i det hela.

 16. Alkohol Dödar. Cigaretter Dödar. Snabbmat Dödar. Alvedon Dödar. Kaffe Dödar. Politik Dödar. Religion Dödar. Motion Dödar. Bilar Dödar. Shopping Dödar. Människor Dödar.
  Till och med Mjölk DÖDAR!

  Att leva är farligt, man kan DÖ!

  Men man kan inte dö av att bruka Cannabis!

  Alla åsikter och inställningar åtsidan, Detta betyder något.

  Cannabis är INTE en drog.

  Det är ett VERKTYG för hjärnan, vilket underlättar Tankeverksamhet.
  Cannabinoiderna i hjärnan, som utsöndras på våra nervbanor i hjärnan för att dämpa dom elektriska impulser/slag som sker när vi tänker och gör saker och ting. Alltså, i praktiken så ”överhettas” inte hjärnan när vi tänker, utan låter oss ”Tänka mer”.

  Som vilket annat verktyg så krävs Träning! för att kunna användas på ett korrekt och bättre sätt. Vår hjärna är lite mer komplex än till exempel en hammare. Så betydligt mer ansträngning och tid krävs.
  För att kunna lära sig att använda detta så krävs Fokus. Vilket cannabis underlättar med.
  I praktiken, om ditt mål är att bli en stoner som lever på bieffekterna så kommer det att bli resultatet. Om du fokuserar på att bli miljonär, så kommer det att bli resultatet.

  När man förstår detta, så blir bieffekterna som kommer på tal ganska obvious.

  Hoppas att jag inte rörde till för mkt, är lite på språng.

  Jo, förresten. Den enda fysiska nedsättning cannabis orsakar människokroppen är vid Förbränning. Alltså, värme och sot bla som förstör lungor och vägen dit. Men ni klarar er från lungcancer om ni håller er till cannabis, då denna ”gudagåva” i från vårat växtrike arbetar MOT Cancer.
  Men alltså, om ni vill vara helt och hållet fri i ryggen när det gäller hälsofrågan.

  BAKA eller TILLAGA. 100% Dödsfritt!

  Peace out

Kommentarer är stängda.