Mats Odells förbud bäddar för bakslag

I Svenska Dagbladet skriver jag idag om vilka effekter som det nya förbudet mot kortavgifter kan få.

Kiosker och caféer där de flesta köp är på små belopp drabbas hårdast av kortavgifterna. Det är därför som man ofta ser skyltar med texten ”5 kr kortavgift på köp under 100 kr” och liknande. Marginalerna på tjänsterna och varorna är helt enkelt så små att hela vinsten äts upp av avgifterna om avgifterna inte kan flyttas över på kunden.

Läs även andra bloggare om , ,

4 tankar kring ”Mats Odells förbud bäddar för bakslag

 1. Även om den nya lagen ännu inte har några påföljder, vilket bara är en tidsfråga, så attackerar lagen problemet från fel håll. Problemet är att det kostar för mycket för företagarna att ta betalt!

  Om målet är ett kontantlöst samhälle med mindre rånrisk och säkrare gator så är Vision0.se lösningen för både företagare och konsumenter.

  Vision0.se är en kostnadsfri intresseorganisation som sänker medlemmarnas kortkostnader. Målet är
  kortavgifter under 70 öre per transaktion och terminalhyror under 200 kr / månad.
  Det kostar inget att vara med och man binder inte upp sig. Och det kostar framförallt inget att läsa mer om det på http://www.vision0.se.

 2. Johan, du missar ju poängen att den som idag betalar med kort också får betala kostnaden för kontanthanteringen som tas ut vis prislappen. Om kortavgiften alltid förs vidare till kund, medan kontanthanteringen tas ut via prislappen kommer kontanterna alltid ha ett försprång. Riksbankens studier visar att en kontantbetalning kostar i genomsnitt 4,60 kr medan en kortbetalning kostar i snitt runt 3 kronor (och – som vision0 visar – så kan marginalkostnaden vara så låg som 70 öre för en kortbetalning). Är det då rimligt att det bara är kontantbetalningen som tas ut över prislappen, medan det kostar 3 kronor att handla med kort? I praktiken leder det bara till att kortbetalningen subventionerar kontanterna, när det ekonomiskt riktiga borde vara tvärtom eftersom korten är samhällsekonomiskt sett billigare att hantera.
  Stefan Svanström
  politiskt sakkunnig, Finansdepartementet

 3. Stefan Svanström: det är klart att det är rimligt, annars hade det inte varit så. Handlarna konkurrerar och är inte dumma. Gissningsvis är kontanthanteringskostnaden fast så att marginalkostnaden för kontantbetalningar är nära noll.

Kommentarer är stängda.