4 tankar kring ”Problemet med sms-lån är inte höga räntor

 1. Hej!
  Bra Skrivet av dig! De tär för många som är i dessa situationer.Fattigdomen sprider ut sig mer och mer,läste häromdagen att åtta av tio sparar varje månad, det är jättebra att vi med vår regerings skattelättnader hjälpt till med detta! Men de andra då…. vad gör vi med dem?
  De två är säkert de som inte får i hop till en oväntad utgift på som du skriver 4000:-, det är de som aldrig kommer att nå dit, för de är dömda att leva och hamna på sne med ekonomin, de är i utanförskap eller oxå så hamnar de väldigt fort. Och de som inte har råd till att spara till oväntade utgifter eller till annat det är de som hamnar i dyra lån karusellen.
  Hur löser vi situationen för alla de som kämpar för sin och sina barns överlevnad och för att de ska slippa känna paniken och ta dessa sms-lån för att ”klara” sig en månad till!
  Mvh
  Petra

 2. Du har delvis rätt i att problemet med SMS-lån är våra små buffertar. Det beror givetvis på livssituation hos den som lånar. Det är tydligt att många inte tänker långsiktigt och sprider risker på ett förnuftigt sätt. Skattesänkningar har bidragit till att vanligt folk har möjlighet att spara undan lite mer.

  Men därmed är inte sagt att räntorna är ett stort problem. Dessa företag är ockrare på vissa människors okunskap eller fria val. Räntorna är inte rimliga. SMS-lånebranschen får anses girig, ingen tvekan om den saken.

  Så vad gör man för att folk inte skall ta korkade lån? Det är ju inte förbjudet att ta ut höga räntor. Skall man förbjuda och/eller upplysa konsumeten? Och hjälper det om det inte är just SMS-låntagarna som börjar spara?

  Personligen tror jag mycket på tillämpad matematik i skolan, och då menar jag verkligen tillämpad; Klassen tar ett SMS-lån, räknar på förlusten och ser konsekvenserna/analyserar resultatet samt redovisar smartare alternativ.

  Görs det idag, någon som vet eller åtminstone något liknade?

  Tack för ordet!

 3. Henrik: jag håller med dig om att det verkar som att det behövs mer privatekonomisk utbildning i skolan. Jag har inte koll på hur det ser ut för tillfället, men det när jag gick i skolan hade vi ytterst lite, inom ramen för hemkunskap. Det behövs betydligt mer än vad jag fick i alla fall.

Kommentarer inaktiverade.