Kärnkraftsdebatten har stannat i 70-talet

Dagens ledare i Svenska Dagbladet handlar om kärnkraftsdebatten och varför argumenten som används är mer än tre decennier gamla.

Det man trott på i alla år håller inte alltid. Med fri forskning kommer teknologiska framsteg. Att inte ta till sig ny kunskap, utan förlita sig på den kunskap som var tillgänglig vid kärnkraftsomröstningen, är att bortse från trettio år av forskning. Inom vilket annat forskningsområde är det norm?

I valet i höst finns två tydliga alternativ. Alliansen vill att gamla uttjänta reaktorer ska kunna bytas ut mot modern teknik. De rödgröna vill ignorera flera decennier av forskning.

Läs även andra bloggar om , , , ,

2 tankar kring ”Kärnkraftsdebatten har stannat i 70-talet

  1. Sverige har dock förändrats mycket sedan 1970-talet.Energiförbrukningen har ökat men ändå minskat.Under 1970-talet var all energiproduktion oljebaserad vilket oljeprischockerna 1973 och 1975 satte stopp för.Sverige var först att införa CO2-skatt 1991 men inte för Klimatets skull utan för att främja den inhemska Bioenergiproduktionen (läs:restprodukter från skogsindustrin).Tackvare oljeprischockerna under 1970-talet så blev de svenska politikerna varse om att Sverige hade en enorm potential i bioenergi.Tackvare oljeprischockerna så har vi idag en omfattande produktion av bioenergi.Allt fler städer bygger och bygger ut sina fjärrvärmeverk idag produceras det 40TWh värme och 13 TWh el från Sveriges fjärrvärmeverk och kraftvärmeverk.Med Åmålsföretaget Opcon:s Powerbox teknologi går det att generera el från processvatten och ånga som överstiger 55 grader C.Tänk då på at uttemperaturen från ett fjärrvärmeverk är 14 grader C vilket är möjligt eftersom fjärrvärmeverkens rörsystem är slutna rörsystem.Alla Sveriges fjärrvärmeverk har alltså potentialen i att kunna bli kraftvärme verk.På 10 års sikt kan dagens 13TWh el från kraftvärmeverk mycket väl bli det tre dubbla.Potentialen finns tackvare att Sveriges befolkning bara bor på 2% av landets yta och skulle Sverige ha lika stor befolkning i förhållande till europas mest tätbefolkade land Holland då skulle Sverige ha en befolkning á 196 miljoner.Enligt Helsingborgsföretaget Emotron som utvecklar och tillverkar Frekvensomriktare för exakt varvtalsstyrning av elmotorer så skulle svensk industri kunna spara in 20TWh från alla eldrivna fläktar,kompressorer och pumpar.NFOdrives i Svängsta och ABB i Västerås är två andra företag i SVerige som utvecklar och tillverkar Frekvensomriktare.Traditionellt har alla pumpar i t.ex skogsindustrins pappersbruk (ett genomsnittligt pappersbruk har upp mot 1000 pumpar) drivits av en elmotor som kontinuerligt har drivits på högsta varvtal mellan elmotor och pump har en växellåda reglerat till det önskade varvtalet för given situation.Ett koncept som är verkligen ineffektivt.Svensk basindustri (skogsindustri med alla dess pappersbruk,kemi och stål) förbrukar 20TWh av basindustrins totala 32TWh.Då Sverige är världens 4.e största exportör av tidningspapper där 80% av produktionen går på export så används c:a 10 TWh för tidningspappersproduktion.Sveriges skogsföretag som tillverkar tidningspapper exporter främst till övriga norden,Storbrittanien samt Tyskland.Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner.Holmen Paper och StoraEnso är de svenska skogsföretag som är mest beroende av sin tidningspappersproduktion.SCA:s VD Jan Johansson har nyligen uttalat att det finns en överproduktion av tidningspapper på nästan 2 miljoner ton i europa idag.SCA:s styrelse beslutade enligt papernet.se i början av sommaren att de kommer att fasa ut sin tidningspappersproduktion under de kommande 10 åren.Ortvikens pappersbruk utanför Sundsvall är SCA:s tidningspappersbruk.För SCA är tidningspapper ett litet produktsegment då deras stora produktsegment är Hygienprodukter.Den tekniska utvecklingen leder just nu till allt mindre efterfrågan av nyheter i tryck.Denna utveckling kommer att eskalera kommande år.Svensk skogsindustri med dess mycket stora tidningspappersproduktion står inför en total metamorfos kommande 10 år.All tidningsppaersproduktion kan ej ersättas av vätskekartong till Tetra pak som en del tycks tro.För eftersom StoraEnso två stora produktsegment är tidnings- och tryckpapper så är varje pappersbruk med sin specialité byggd för sitt produktsegment.StoraEnso och statliga Norske skog är europas två största tidningspappersproducenter.Norske skog är världens 2:a största tillverkare av tidningspapper.Världens största exportländer av tidningspaper är Kanada,USA,Norge och Sverige.Ett produktsegment som stadigt får minskad efterfrågan.

  2. Uttemperaturen från ett Fjärrvärmeverk är 140 grader C tackvare att fjärrvärmerörsystemet är ett slutet system.Alla Sveriges fjärrvärmeverk kan med Åmålsföretaget Opcon:s Powerbox teknologi bli kraftvärmeverk och generera el ur processvattnet då Powerbox kan generera el ur allt processvatten och ånga som överstiger 55 grader C.

Kommentarer är stängda.