Botrygg hotar stämma bloggare

Calle Fridén, som är byggarbetare och fackligt aktiv, har på grund av ett blogginlägg om en arbetsplatsolycka råkat ut för ungefär samma sak som jag gjorde när jag skrev om mäklarfirman Husera förra året. Calle har fått ett mail från byggföretaget Botrygg som blogginlägget handlar om, med vad som påstås vara en stämningsansökan bifogad. Enligt Botrygg ska Calle ha gjort sig skyldig till förtal.

Calle kan dock vara helt lugn. I Sverige kan endast fysiska personer förtalas. Se kommentaren till kap 5, 1 § Brottsbalken på lagen.nu:

För att räknas som förtal ska uttalandet skada en levande människas [min fetning] (om död se 4 §) anseende hos andra, med hänsyn tagen till den krets offret tillhör.

Företag får inte komma undan med att hota bloggare med juridiska problem för att företagen kritiseras. Det måste lyftas fram, och bloggare måste få veta att de har rätt att kritisera företag utan att riskera att bli anmälda för förtal.

Läs även andra bloggar om , , ,