Franskt slöjtvång måste bort

Från och med i dag är det förbjudet att bära heltäckande slöja, det vill säga niqab och burka, i Frankrike. Om förbudet trotsas väntar böter på motsvarande 1400 kronor. Om man tvingar någon annan att ha heltäckande slöja riskerar man upp till två års fängelse och drygt 500 000 kronor i böter.

Att med våld eller hot om våld tvinga andra att klä sig eller bete sig på ett visst sätt strider mot våra grundläggande fri- och rättigheter och hör inte hemma i ett modernt land.
Den franska lagen gör just detta. Den begränsar kvinnors frihet att själva välja sin klädsel.

32-åriga Kenza Drider, född och uppvuxen i Frankrike men med marockanskt ursprung, säger till brittiska The Observer att hon själv i vuxen ålder valde att börja bära niqab. Hennes make säger till tidningen att han blev förvånad när hon en dag tog på sig slöjan när hon skulle gå och handla. Han visste inte ens att hon ägde en niqab.
Kenza Drider vägrar att ta av sig sin huvudbonad som hon själv har valt och för det kommer hon troligen att gripas och bötfällas.

I Frankrike har nationalförsamlingen numera mer makt än medborgaren att bestämma vilken huvudbonad den ska ha på sig. För ett land med ordet ”frihet” först i sitt valspråk rimmar det illa.

Läs även andra bloggar om , , , ,