Det beror på perspektivet

Jag upptäckte igår via Computer Sweden att min internetleverantör Perspektiv Bredband blockerar tillgången till musiksajten Allofmp3.com. Det här är vad tracepath säger när jag försöker nå websajten:

hal9000 ~ # tracepath allofmp3.com
1: 192.168.0.10 (192.168.0.10) 0.458ms pmtu 1500
1: 192.168.0.1 (192.168.0.1) 0.559ms
2: lund-juri-sr0-vl107.perspektivbredband.net (81.186.252.1) 1.377ms
3: no reply

Posten har ingen rätt att kontrollera vem som skickar ett brev eller paket till någon annan, eller vilket innehåll det har. Om internetleverantörerna godtyckligt börjar censurera websajter för att de är olagliga i ett annat land än Sverige (vilket inte ens stämmer i det här fallet, men det var ju så man motiverade det) så får vi en väldigt märklig utveckling. Jag tar för givet att Perspektiv Bredband genast kommer fortsätta med att börja blockera alla sajter som handlar om kritik av Turkiets historia och folkmordet på armenierna, eftersom det är straffbart att kritisera den turkiske landsfadern Kemal Atatürk i Turkiet.

När internetleverantörerna började blockera utländska musiksajter teg jag;
jag var ju inte intresserad av musik.
När de började filtrera e-posten teg jag;
Det var ju mest skräpmail.
När de censurerade chattjänsterna, lät jag bli att protestera;
jag chattade ju inte.
När de stoppade de protesterande bloggarna, lät jag bli att protestera;
jag hade ju ingen #EOF

 

 

 

Uppdatering: Jag ringde till kundtjänst och berättade att min uppkoppling inte fungerade som den borde. Jag fick svaret att ”den kommer bli olaglig snart, det är därför vi har spärrat den”.

Intressant
Andra bloggar om: , , ,

7 tankar kring ”Det beror på perspektivet

  1. Jag ringde själv idag och uttryckte mitt missnöje med deras beslut. Passade på att fråga om kundnyttan beslutet. Vad tjänar jag på detta? En sämre tjänst i framtiden ser det ut som.

  2. ”Dessutom om man kör TOR så går det utmärkt att surfa till allofmp3.com.”

    Ah, bra att veta, det testade jag inte. Jag kommer avvakta ett par dagar och se hur situationen utvecklas. Om ingen förändring sker ska jag ta upp möjligheten för bostadsrättsföreningen att byta leverantör.

  3. Du har precis rätt. När man slår in på censurens bana så gör man sig ansvarig för andra människors kommunikation, det kommer inte att stanna vid allofmp3 när man har denna grundinställning. När man säger att man spärrar åtkomst till en viss information på grund av något, vilket spelar ingen roll, så säger man egentligen att man godkänner och håller med om allt annat som inte är spärrat. Detta leder helt logiskt i sin förlängning att allt utom det man explicit godkänt blir spärrat, för annars kan man ju inte ta det ansvar man självmant tagit på sig. Det leder i förlängningen till en total censur, vilket är orimligt på Internet (såvida man inte heter Nord Korea).

  4. Pingback: udd.be
  5. Förutom TOR så finns det även andra proxies/tunnlar som gör att du kan förbi gå din ISP:s spärr. Det funkar eftersom de bara vet att du har kontakt med proxyn, men de vet inte vilka sidor du surfar på via den. Ett exempel på företag som leverar sådana tjänster kommersiellt är The Pirate Bay-administratörernas PRQ: http://prq.to/

Kommentarer är stängda.