Polisanmälan i julklapp

För en stund sedan blev jag uppringd av Mäklarsamfundets VD Jeanette Gustafsdotter. Hon hade synpunkter på mitt inlägg om Huseras bemötande av sina kunder. För att tala klarspråk: inlägget ska tas bort, annars väntar en polisanmälan för förtal eller brott mot personuppgiftslagen. Hon sade dock ingenting om huruvida hon anser att Huseras mäklare följer god mäklarsed. Om Mäklarsamfundet anser att Husera har agerat korrekt är frågan om det är en kvalitetsstämpel att en mäklare är medlem i Mäklarsamfundet. Det är tydligen viktigare att försöka tysta de som påvisar problem i mäklarbranschen än att läxa upp de mäklare som ger mäklarbranschen dåligt rykte. Om Husera eller Mäklarsamfundet tror att hot om polisanmälan fungerar för att tysta den här rösten tror de fel. Jag tänker göra mitt yttersta för att få igång en Streisand-effekt av det här. Mer oväsen tack!

Nåväl, eftersom mitt inlägg fortfarande ligger kvar här på bloggen antar jag att Mäklarsamfundet eller Husera kommer polisanmäla mig för förtal eller brott mot personuppgiftslagen inom kort. Det blir min första i så fall, så vitt jag vet. Spännande!

Andra bloggar om: , , , , , ,

53 tankar kring ”Polisanmälan i julklapp

 1. Men vad obstinat du är. Du förstår väl att Pers affärsmetoder och beteende måste vara hemliga om han ska få kunder.

 2. Ytterst märkligt att du kallar det att bloggen sker med journalistiskt ändamål? Är det journalistiskt ändamål att ta bort kommentarer som inte delar samma uppfattning som du? Jag skrev en kommentar för ett antal dagar sen att jag tyckte det var tråkigt att du kännt dig behandlad så men att jag och andra i min närhet som använd sig av huseras tjänster inte alls känner igen oss. Det har gått synnerligen smärtfritt alla gånger men ibland blir det bara så fel.

  Jag ser också att det journalistiska ändamålet som du belyser på din blogg dykt upp nyligen.Kan det ha att göra med en eventuell polisanmälan där du vill rädda dig från förtal? Att ta bort kommentarer som vill belysa den andra sidan och som dessutom är relativt neutrala då jag inte känner varken dig eller Per kan inte någonstans uppfattas som journalistiskt ändamål mer än i eventuellt Nordkorea eller Nazi Tyskland. Detta är tydligt en smutskastningskampanj som klockrent går under förtal.

  Jag gör förövrigt en skärmdump från när min kommentar är inlagd och jag uppmanar alla som kommenterar att göra likadant. På så sätt får vi se om denna blogg verkligen är av journalistiskt ändamål eller om det bara är en smutskastningskampanj. Skulle de plockas bort så har förmodligen polisen nytta av skärmdumparna när de behandlar ändamålet i en senare polisanmälan.

 3. Linnea (eller Anne eller vad du vill kalla dig): kommentaren togs bort därför att mailadressen var ogiltig. Jag skickade ett mail till mailadressen du uppgav, men mailet studsade. Man får använda pseudonym, men jag kräver att man anger en mailadress som ska funka. Du följde inte den regeln. Därför togs kommentaren bort. Det hade inget med innehållet att göra. Jag kommer testa mailadressen du uppgav den här gången också, och om den inte funkar kommer kommentaren tas bort. Så Anne/Linnea, vänta lite innan du jämför med Nazityskland eller Nordkorea.
  Den nya förklaringen om PUL är som du korrekt beskriver nyligen tillagd. Det är för att undvika onödiga (och oriktiga) kommentarer om att man behöver utgivningsbevis för att ha yttrandefrihet i Sverige.

 4. För övrigt kan det vara en idé att kolla av IP-adresserna för att se om några av kommentatorerna skriver från husera’s kontor.

  Själv har jag fått kommentarer inifrån regeringskansliet ett par gånger som jag var tvungen att moderera bort för att undvika en anmälan om brott mot HMF
  Detta eftersom innehållet i kommentarsfältet också går under ”utgivarens” ansvar.

 5. Fick din blogpost via Twitter!

  Jag tror inte du behöver oroa dig. Det är knappast ett brott att skriva negativt om ett företag man inte är nöjd med, lika lite som det är ett brott att säga det. Husera kan ju dessutom bemöta din kritik i kommentarerna. Min magkänsla säger mig att du skulle publicera det så länge det inte innehåller personliga påhopp.

  Sedan är det såklart obehagligt att bli polisanmäld. Näste steg för Husera är att kontakta en jurist och skriva dig ett hotbrev. Det kommer vara obehagligare. Tänk att jurister är legaliserade torpeder!

  Du känns välidgt trovärdig och transparent så jag väljer att tro på dig. Stå på dig och du får gärna berätta hur det går.

 6. Hej,

  Men har jag missat personuppgifterna? allt jag såg var ett Namn och ett Företagsnamn och som jag tolkat lagen är inte det något som är skyddat av PUL. PUL handlar om personnummer och register över personnummer, namn och adress.

 7. Jag har läst igenom PUL ett flertalet gånger, du har inget att oroa dig för lagen i fråga är ganska tandlös.

  Helt sjukt att mäklarsamfundets VD agerar på detta vis. För det första verkar han inte ha någon koll på ganska simpel juridik sen att han dessutom inte har någon koll på hur man behandlar missnöjda kunder det gör mig mycket förbryllad.

  Tänk om han i stället kontaktat dig och sagt: ”Jag är verkligen ledsen över det som hänt” Och sedan försökt kompenserat skadan i den mån det gått.

  /Nils

 8. Ja, mäklarförbundet kan som sagt inte anmäla något. Det är upp till den oseriöse mäklaren att stämma om han anser sig förtalad. Det kan bara den förtalade.

  Och ingen klok gör någonsin det, om inte förr kommer saken då i papperstidningar.. 🙂

  Företag kan inte heller bli förtalade.

  Linnea det journalistiska handlar inte om ev förtal, utan om PUL. Och det är inte att det står så som är avgörande utan om bloggen är journalistisk. Och den är utan tvekan uppbyggd för att ge analy soch kommentarer till händelser. Ingen tvekan om att det är ett journalistiskt syfte,

 9. Streisand-effekten har nått åtminstone mig, så nu har mäklarsamfundet sett till att jag aldrig kommer ta i Husera med tång. Tack för varningen!

 10. Problemet med en polisanmälan är såklart inte straffet, som (om det blir en fällande dom, vilket det såklart inte kommer bli), bör landa på ett tiotal dagsböter. Det jobbiga är ju all logistik runt rättegången.

  I detta fall så handlar det mest om den lösa definitionen av förtal. Den värsta delen är ju delen ”hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken”, vilket ger stort tolkningsutrymme.

 11. Om det bara handlar om Huseras bemötande av sina kunder, så har du absolut inget att ora dig för. Även om det skulle bli en polisanmälan så skulle den läggas ner på en gång. Men när och om du får den, så tycker jag att du gör en motanmälan. Snacka med en jurist, och ge honom vad du har. Ljudklipp, din story etc. Mäklarbranschen är jävligt skum.

 12. Vad sysslar mäklarsamfundet med egentligen? Försöker dom gå under på något sätt?

  Det verkar osedvanligt korkat att bete sig på detta sätt om man vill ha bra publicitet!

 13. Visste absolut inget om Mäklarsamfundet tidigare.

  Nu vet jag en sak.

  Dom klarar inte av kritik. Dom hotar bloggare med polisanmälan. Dom är kommunikationsmässigt retarderade.

 14. Linnea!

  ”det var tråkigt att du kännt dig behandlad så men att jag och andra i min närhet som använd sig av huseras tjänster inte alls känner igen oss”

  Den första delen av meningen är standardinledning från ett kritiserat företag. Sen består fortsättningen av en text som känns konstruerad. (Vilka i din närhet har använt sig av Husera? Har du hunnit kolla med dom redan, så snabbt efter Johans inlägg?)

  Arbetar du, anställd, på uppdrag eller motsvarande, hos Husera eller Mäklarsamfundet?

  Oavsett vilket är dina nazi/nordkorea referenser osmakliga.

 15. Mäklarbranschen är fylld av oseriösa individer. Den lyckas hålla de höga bostadspriserna även under lågkonjukturen. Hellre än att anamma humanare priser så sparkar de junioanställda.

  Linnea:
  Det är uppenbart att du inte har någon koll på lagstiftning vad gäller förtal, så frågan återstår vad du har för motiv att vara så aggressiv mot en individ som bedriver en tvist mot ett långt större och ekonomiskt solidare företag och bransch?

 16. Streisand-effekt på gång, tror jag 🙂 Johan Ingerö har nämnt dig i sin tämligen välbesökta blogg.

  Själv har jag riktigt dåliga erfarenheter av mäklarbyrån Erik Olsson, men det är en annan story för en annan dag. Verkar vara en rutten bransch i alla fall.

 17. Jag har svårt ,att en chef för ett stort mäklarsamfund kan vara så in i vassen korkad . Hennes jobb är väl att se till ,att samfundet(låter som frikyrka) får sälja lägenheter och fastigheter och då kan man inte husera hur som helst.

 18. Konsumentmakt när den är som bäst! Härligt att skåda!

  Bloggosfären och Internet är en mardröm för alla oseriösa aktörer på marknaden, samtidigt som det är en fantastisk försäljningskanal för de mer seriösa.

 19. Få se; gjort en FB-uppdatering, mailat till ett par lokala mailinglistor(bor i Lund). Det borde bli en 450-500 personer som får det som mail. Sen blir det med säkerhet en del rippel effekt på det. Man vill ju att ens nära och kära vet om en sådan oseriös mäklare.

  För övrig kan man verkligen undra över hur pantad man får vara som tror att man kan hota sej till kontroll över ett informationsflöde? Hur fick Mäklareförbundets VD sitt jobb ? Vet de verkligen inget om det moderna samhället ? Jag hade om jag hade varit henne verkligen haft ett ”samtal” med sin förbunds-jurist.

 20. DaMan: Mäklarföbundets VD Jeanette Gustafsdotter är jurist. Hur samtalen har gått internt har jag ingen aning om.
  Jag kommer avvakta lite med att kommentera situationen nu eftersom en lösning kan vara nära. Jag återkommer när det är definitivt.

 21. De här hoten om polisanmälan som sker är oftast pinsamma. Om nu Husera/Mäklarsamfundet anser sig vara utsatta för någon slags kränkning så vore det ju smidigare och bättre för dem att göra en civilrättslig sak av det hela, fast det kommer de aldrig att göra eftersom de vet att det att de skulle förlora. Det mest pinsamma som hänt i den här soppan är Mäklarsamfundets agerande. Just den här utvecklingen var ju så oerhört lätt att förutspå, nämligen att hotet bara skulle göra saken värre.

  Som det är nu växer bara den här soppan, redan nu är ”skräckupplevelse”-inlägget uppe på en femteplats om man googlar Husera på google.se. Med fler besökare hamnar man ännu längre upp. Klantiga hot om polisanmälningar ökar bara trafiken ytterligare.

  Om det nu skulle vara så att den här historien var hopljugen och stackars Husera-mäklaren inte alls uppträtt som beskrivet, då är ju det enda rimliga att han själv kommenterar det i kommentarfältet. Att försöka hota bort inlägget förstärker bara det negativa intryck man fått.

 22. Hej! Lade upp ett stödinlägg på min egen blogg. Kommer även att använda detta case som ett exempel på hur man inte hanterar sociala medier i min undervisning på olika reklamutbildningar. Mvh/Ulf

 23. Trist att sådan här händer 2009 (snart 2010). Vissa företag har inte fattat hur man tar hand om missnöjda kunder. Och precis som du skriver så att hota att ta bort något från Internet är absolut inte rätt väg att gå

 24. Att Mäklarsamfundets VD valde att använda telefon var givetvis för att hon hoppades att du inte skulle kunna spara några av de klara olagligheter hon själv ägnade sig åt.
  Tanten i fråga heter Jeanette Gustafsdotter och kan beskådas här: http://www.maklarsamfundet.se/maklartemplates/Page.aspx?id=2002
  (hon är en officiell person i sin roll som VD för Mäklarsamfundet så var inte orolig för att jag namnger henne här).
  Jag tillåter mig att göra en liten spaning här: Jag tror att 2010 kommer att bli ett väldigt dåligt år för Jeanette Gustavsdotter.

 25. Re: Jocke december 21st, 2009 at 08:32

  Problemet med internet och dess möjlighet att kommentera och t.ex. blogga är att det är mycket svårt att skilja på det ”kunniga” och det ”okunniga” inlägget. Användarna ”lär sig” att förneka och inte bry sig om fakta som talar emot deras egna åsikt och uppvärderar och cirkelhänvisar till sådant som ”talar för” deras egna inställning. Det finns ett stort antal människor som direkt förnekar fakta på internet och detta gör inte t.ex. mäklarförbundet unika. Snarare är de en i den stora mängden. Dels sådana som bara skriver sin åsikt därför att det är deras rättighet att skriva den, och dels sådana som uppenbart inte har någon aning om vilken fakta som t.ex. ligger till grund för något beslut eller annat. Tyvärr, internet 2.0 har mer och mer kommit att bli ett forum för okunniga och faktaförnekande människor som äntligen har hittat ett sätt att få uppmärksamhet genom att skrika ut sin okunnighet.

  Att det sedan finns en hel del riktigt seriösa bloggare och faktapersoner på internet förändrar inte det faktum att den absoluta majoriteten av inlägg (och ännu högre andel för kommentarer till inläggen) är rena åsiksuttryck som inte bygger på några argument eller fakta utan endast just på åsikter. T.ex. något som Johan råkat ut för. De ville gnälla och de gnällde ”för sakens skull”. Dock i detta fallet genom ett hot.

  God Jul & Gott Nytt År alla

 26. Tistel:
  Om vi inte hade haft nätet så hade Gustavsdotter (och många andras klavertramp) där man försöker hota sig till något aldrig blivit känt. Därmed blir också konsumentens makt att välja större. Utan nätet hade sånt här kunnat bli en notis i tidningen, eller inte, kanske en insändare i en papperstidning och Mäklarsamfundet kände nog en större makt då i att de kunde styra informationsflödet i en mer kontrollerad riktning. Att så nu inte är fallet är sakert frustrerande.
  Tyckanden och låtanden och kvalificerande gissningar, hur ser ”normala” samtal ut? Man utbyter erfarenheter, anekdotala, gissningar, uppfattningar, erfarenheter. Allt kan inte vara encyklopediskt eller vara citat ur vetenskapliga tidskrifter. Mänsklig kommunikation fungerar inte så. Därmed inte sagt att det är viktigt att vara påläst, och har man ingen som helst aning om ämnet kan man hålla sig borta. Nu är det här inte pricerunner eller råd&rön, men det fyller sin funktion.

  Om det inte passar står det en fritt att inte delta eller delta där man finner att ens mått av research är underbyggt.

 27. Re: Jenny

  Jag citerar dig:

  ”Om det inte passar står det en fritt att inte delta eller delta där man finner att ens mått av research är underbyggt.”

  Problemet är att människor inte förstår att när de beskriver en åsikt som uppenbart är dåligt underbyggd eller t.o.m. försöker använda sin åsikt som ett argument så gör de också bort sig och får leva med konsevensen att människor betraktar dem som okunniga eller idioter.

  Men nej, så kan de ju inte ha det utan då skyller de ifrån sig och kallar de ”yttrandefrihet”, däremot så finns det ingen skyldighet för andra människor att lyssna på lögner, och en massa missriktade slag i luften därför att människor inte kan hålla sig till ämnet eller att de förnekar all fakta som talar emot deras åsikt. Det är det senare som Folin råkat ut för. Men konsekvenserna för internet och samhället i stort håller fullständigt på att spåra ur.

  Bara för att vi har en yttrandefrihet i detta landet så finns det ingen skyldighet för någon att lyssna på någon annan. När människor uttalar sina åsikter får de också leva med konsekvenen av den uttalade åsiken i sig. Här i detta fallet av att hon får sitt agerande belyst på en blogg.

 28. Förvånar mig inte det minsta. Ägaren har ett minst sagt märkligt sätt att ta människor för att vara mäklare (där A och O ju är att kunna ta folk på ett bra sätt). Jag skulle ALDRIG anlita den firman. Aldrig aldrig aldrig. Undrar om det är som han skäms för sin bakgrund som arbetslös kock och korvagubbe, eller om det är något annat som gör att han värdesätter att:
  – mästra sina klienter
  – komma till snabbast möjliga avslut, snabb affär = snabba cash för Husera
  Nu hör det till saken att jag kände ägaren innan han blev mäklare, och ja, vad skall man säga, jag tror det räcker med mitt aldrig aldrig aldrig ovan!

 29. Jag såg det här idag och kommer givetvis att publicera ett inlägg även på min blogg som jag har angivit som url (frekar06.blogspot.com). Det är verkligen ett skandalöst agerande av Husera och Mäklarförbundet.

 30. Johan/alla: har ni glömt bort att systrarna fick en halv mille extra mot vad de var beredda att sälja för?

  Finns det ingen tacksamhet kvar i detta landet?

  Ni unga bloggare verkar ju helt fartblinda – det finns en köpare som har betalat den halva millen!

  VET HUT att kalla någon en elak jävel när han fixat en förmögenhet åt dem känns väldigt fel och otacksamt!!!

  Lilly

 31. Lilly: Du får ta och lugna ner ditt trollande nu, du triggar spamfiltret på bloggen. Jag måste släppa igenom dina kommentarer manuellt nu.

 32. Wow… det här är helt fantastiskt… Först Linnea, sedan denna Lilly. Och Mäklarförbundets VD som enkelt kunnat kolla upp om såna här försök faktiskt fungerar (det gör de inte längre – det gjorde de inte ens 2006…).

Kommentarer är stängda.