Mina röster går till…

I förra valet kryssade jag centerpartisten Johan Linander. Några månader tidigare hade jag själv blivit medlem i Centerpartiet eftersom jag tyckte att Centerpartiet var det riksdagsparti som är mest liberalt och som framför allt rörde sig i en ännu liberalare riktning. Det tycker jag fortfarande. Som så många andra blev jag dock besviken på hur Centerpartiet och övriga regeringspartier har hanterat integritetsfrågorna. FRA, Ipred och andra frågor som övervakningsivrarna har drivit fick mig att bestämma att jag inte skulle rösta på något parti som inte tydligt visade att man ändrat åsikt i dessa frågor (eller tyckte rätt från början). Inget av regeringspartierna har gjort detta. Inte mitt eget parti, inget av allianspartierna. Oppositionen vore inte oppositionen om den inte var emot nästan allting som regeringen genomfört, så att de rödgröna protesterade mot bland annat FRA-lagen säger inte särskilt mycket. De vill ju ungefär samma konstruktion som regeringen vill, även om de försöker påskina annat.
Nu ser opinionsläget ut som att alliansen kommer vinna med bra marginal. Vi får se. Om läget vore jämnare mellan blocken hade jag fått höra (det kanske kommer ändå) att jag är en av dem som hjälper de rödgröna att ta makten. Till de svarar jag: nej, det är regeringen som hjälper de rödgröna att ta makten i så fall. Det är inte mitt fel om alliansregeringen åker ut. De har själva bäddat för det. Den som har läst vad jag skrivit tidigare kan nog snabbt gissa att jag inte kommer följa Mattias Svenssons beslut att rösta på Miljöpartiet, men i övrigt delar jag hans besvikelse över hur alliansregeringen har behandlat sina liberala väljare.
Johan Norberg har också bestämt sig för Centerpartiet, men inte bestämt sig för någon kandidat att kryssa än. Det har däremot Fredrik Westerlund som kryssar Johan Hedin i valkretsen Stockholm stad för Centerpartiet. Hade jag bott i Stockholm hade jag kanske kunnat göra det också. Om jag bott i Stockholms län hade jag kunnat tänka mig att rösta på Magnus Andersson. Ingen av dem är brända eftersom de inte har suttit i riksdagen den här mandatperioden och dessutom har protesterat mot sitt partis och regeringens politik på integritetsområdet. Om du bor i Stockholm så rekommenderar jag ett kryss på någon av dem, beroende på valkrets.

Nej, jag kommer kryssa Sandra Grosse för Piratpartiet. Hon finns på alla Piratpartiets valsedlar, med lite olika placering. Det har länge lutat åt en röst på Piratpartiet. Jag önskar att Piratpartiet inte hade behövts i svensk politik, men det gör det definitivt, eftersom inget annat parti är trovärdigt i integritets- och kulturfrågor. Sandra var dessutom en av dem som reagerade negativt på Piratpartiets första valmanifest, vilket gör henne mer trovärdig. De förändringar som Piratpartiet gjorde var nödvändiga och borde ha gjorts innan manifestet släpptes, men att piratpartister som Sandra Grosse öppet reagerar och inte bara blir partimegafoner är upplyftande.
Det vore en enorm skräll om Piratpartiet kommer in i riksdagen. Det tror inte jag kommer hända, men det är inte bara fyraprocentsspärren som är intressant. Får partiet mer än en procent av rösterna kommer valmyndigheten se till att det finns valsedlar i vallokalerna i de två kommande riksdagsvalen, och om partiet får 2,5 procent av rösterna kommer Piratpartiet få partistöd fram till valet 2018.

I valet till region Skåne röstade jag också på Centerpartiet förra gången, men har den här gången bestämt mig för att kryssa Mats Persson för Folkpartiet. Mats är doktorand på Ekonomihögskolan i Lund och var den som välkomnade mig till Liberala ungdomsförbundet kring 2001, i egenskap av distriktsombudsman för LUF Skåne. Min karriär i LUF uteblev, främst på grund av att Folkpartiets rikspolitik inte kändes särskilt liberal i valet 2002 och därefter. I regionen har dock Folkpartiet fört en betydligt fräschare politik och förslagen för förbättringar i servicen i Skåne den kommande mandatperioden lockar.

I kommunvalet i Lund kommer jag kryssa Jacob Dexe för Piratpartiet. Jacob är liberal och går just nu Timbros utbildningsprogram Stureakademin, så om man vill ha en liberal piratpartist i Lunds kommunfullmäktige är Jacob Dexe ett bra val. Lund har ungefär en tredjedel studenter och Piratpartiet fick 8,93 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet. Om Piratpartiet lyckas mobilisera studenterna kan Piratpartiet göra ett bra val i Lund.

10 tankar kring ”Mina röster går till…

  1. Trevligt med genomtänkta väljare! Personer som har en genomtänkt åsikt ska alltid ha respekt oavsett vad de kommer fram till för slutsats. Vi är alla olika och med en gemensam faktabas så kommer människor med olika livsperspektiv att vikta olika argument och fakta som mer eller mindre viktig. Fram för mer av denna öppna redovisning om varför man röstar på någon eller på ett parti.

  2. Men var hur var det innan lagen kom då?? Staten kollade inte alls? Varken vår egen eller nån annan? och ingen annan heller??

  3. Yvonne: det är ju ett nonsensargument att det är bättre nu för att lagen är tydligare. Det är som om vi i stället för att förbjuda barnaga hade infört obligatorisk barnaga.

    Dessutom innebär FRA:s samverkanspunkter hos internetleverantörerna oerhört mycket mer ingrepp i privat korrespondens (som ska vara skyddad enligt svensk grundlag och FN:s och EU:s MR-dokument) än vad som var fallet tidigare. Innan lyssnade FRA på radiovågor. Det kan alla göra, inte bara staten. En skillnad är att nu kan staten bevaka oss, men vi kan inte bevaka staten.

    Det är argument som ditt som gör att jag inte kan rösta på mitt eget parti i det här valet. Din kommentar här visar att mitt beslut är rätt.

  4. Johan, det kan bli din röst som gör att alliansen inte får egen majoritet och som gör att Sverigedemokraterna kan vara med och fälla alliansregeringen tillsammans med de rödgröna. Skulle du kunna leva med detta?

  5. Henrik: som jag skrev så är det inte mitt fel om inte alliansen får majoritet. Det är alliansens fel. Alliansen måste förtjäna min röst. Jag tycker det är jobbigt att de inte gör det, men jag hade haft svårare att leva med att alliansen kan göra vad som helst och ändå få min röst.

  6. Markus: jag är fortfarande medlem och har gjort nån valrelaterad grej för Centerpartiet i Malmö (men jag är medlem i Lund). Ingen har bett mig att gå ur än.

Kommentarer är stängda.